Polyfenoler från ungdomens källa

Polyfenoler i olivolja: Mot cellskador och hudens åldrande

Oxidativ stress och hudens åldrandeprocesser

Har du någonsin undrat varför italienska kvinnor ser minst 5 år yngre ut än sina nordeuropeiska motsvarigheter, trots att de utsätts för mer solljus? Nya studier om oxidativ stress i huden visar att det finns en koppling mellan kostvanor och åldrandeprocesser, och man har upptäckt en kraftfull hjälpare: olivolja!

Olivolja och olivträdens blad innehåller ett naturligt ämne som kallas oleuropein. Oleuropein tillhör gruppen polyfenoler och finns i frukten, roten och framför allt i olivbladet. Detta ämne används i kosmetiska produkter eftersom det hjälper till att neutralisera cellskador och förebygger hudens åldrande orsakat av ljus. Det anses vara ett bittert ämne och fungerar främst som en antioxidant i kosmetiska produkter. En antioxidant är en lågmolekylär grupp eller ett enzym som ska skydda organismen mot reaktiva syrearter och därmed mot oxidativ stress. Oxidativ stress anses vara delvis ansvarig för åldrandeprocessen och är förknippad med utvecklingen av ett antal sjukdomar. När det gäller näringsämnen har polyfenoler länge väckt vetenskapens intresse. De sägs ha antioxidativa och antivirala effekter, oskadliggöra fria radikaler, reglera blodtrycket, hämma inflammatoriska processer och bidra till att motverka många civilisationssjukdomar. De anses till och med ha en cancerförebyggande effekt.

BYE BYE slät HUD?

Senast i mitten av tjugoårsåldern, ibland ännu tidigare, blir hudens åldrande märkbart i form av fina linjer eller ojämnheter. Även uttryckslinjerna blir djupare – men de gör också ansiktet mer uttrycksfullt. Orsaken till de synliga tecknen på åldrande hud är helt enkelt att döda celler inte längre ersätts av nya lika snabbt som hos barn och ungdomar. Solen (UV-strålning) sätter också sina spår, liksom snabbmat och alkohol. För att främja hudens förnyelse och skydda den mot negativ påverkan är det lämpligt att tidigt börja med rätt vård och att motverka detta med kosten. Här är en polyfenolrik olivolja till stor hjälp. Tyvärr är dessa inte lätta att hitta, eftersom endast lågkvalitativa varor erbjuds i stormarknader. En sådan olivolja fungerar bäst när den tillsätts rå, dvs. ouppvärmd, till maten. Du ska inte oroa dig för att gå upp i vikt med olivolja, detta är helt ogrundat. 

Läs också: fett genom fett