ÄR POLYFENOLHALTEN DET ENDA BEDÖMNINGSKRITERIET FÖR OLIVOLJA?
Polyfenolinnehållet är säkert ett av de viktigaste kriterierna för att utvärdera en olivolja, om hälsoeffekterna är den grundläggande parametern. Men det finns några andra parametrar att ta hänsyn till.
Olivolja (extra jungfruolja) är en naturprodukt, eller åtminstone borde den vara det, som sådan är den frukten av processer som människan inte kan påverka. Dessa processer sker som kemiska reaktioner i trädet och även i frukten. Förr trodde man när det gäller fytofarmaceutiska produkter (växtbaserade läkemedel) att effekten av en medicinskt använd växt endast kunde hittas i en enda aktiv ingrediens, som måste isoleras, kopieras och reproduceras. Med undantag för aspirin (acetylsalicylsyra), som kunde isoleras från pilbark, misslyckades det kapitalt. Det har länge stått klart att samspelet mellan aktiva ingredienser, hjälpämnen, sekundära ämnen och bärare är viktigt för att uppnå hälsoeffekter med växtämnen. S.o När det gäller olivolja, även om man bara vill ta hälsoaspekten som en parameter, bör man se till att oljesyrorna har utvecklat en stabil molekylär struktur, att vitaminerna (t.ex. E och K) har utvecklats osv.
Allt detta kan bara hittas i fulländning i en frukt som befinner sig i ett tidigt stadium av mognad. Den rent mekaniskt utvunna oljan från dessa frukter kommer att innehålla alla de ämnen som krävs för att polyfenolerna ska kunna utveckla sin fulla potential.
Hur kommer det sig att olivolja är olika rik på polyfenoler?
Det finns många faktorer som påverkar olivoljans polyfenolinnehåll. Men för att kunna besvara denna fråga på ett tydligt sätt måste vi göra ett antagande:
Vi antar att alla kollegor (olivodlare) tillämpar samma försiktighetsåtgärder och metoder för odling, skötsel, gödsling, skörd och pressning som vi gör.
Då återstår följande faktorer:
OLIVERROSOR |
GROW |
JORDSTRUKTUR |
SUN |
ÖGONTID |
VATTENFÖRSÖRJNING |
Om Coratina-oliven är den olivolja som innehåller mest polyfenoler, varför finns det då en olivolja med högre polyfenolhalt än MACCHIA VERDE BIO?
Som vi förklarade i det första stycket är olivolja en naturprodukt som är föremål för fluktuationer. Det kan alltså hända att vi hade ett dåligt år, att våra träd fick för mycket vatten och för lite sol. Då kommer den jordbrukare som hade en lika stark olivsort (t.ex. Cornicabra) men ett optimalt år att ha samma värden eller till och med mer än vi. Förutom de faktorer som beskrivs ovan finns det två undantag:
1. Marknadsföringen
2. Den forcerade skördetiden.
När det gäller punkt 1 finns det tillverkare som vet hur viktiga polyfenolvärdena är för en bra olivolja och som försöker positionera sin produkt med en ”namngivning”. Namnet ”tusen” t.ex. antyder att oljan kan innehålla 1000 mg/kg polyfenoler, men i slutändan, enligt analysvärdena, är detta endast 740 mg/kg, vilket är ungefär samma som vad vi har under detta skördeår.
När det gäller punkt 2 finns det tillverkare som, för att leva upp till polyfenolhype och få en marknadsfördel, skjuter skördetiden extremt långt fram.
Denna process kallas för skörd ”in Ligno”, latin för ”i träet”, eftersom oliverna skördas medan de fortfarande befinner sig i träfruktsfasen. I denna fas är oliverna extremt rika på polyfenoler, medan alla andra ämnen ännu inte har utvecklats. Dessa olivoljor med extrema polyfenolvärden på 1200/1300 mg/kg är inte trevliga och vinner inga priser, de är bara extremt dyra på grund av det låga oljeutbytet, och det är tveksamt om polyfenolerna som de innehåller kan klara sig utan alla andra medföljande ämnen.
Förorenad olivolja är inte en myt!
Vi är engagerade i ekologiskt jordbruk och vi är mycket stolta över våra olivlundar. Barnen introducerades i arbetet från början och är nu en drivande kraft i verksamheten eftersom mor- och farföräldrarna var frånvarande på grund av ålder. Som familjeföretag kan vi konsekvent genomföra de standarder vi har satt upp för oss själva. Vi kan inte göra misstag genom försumlighet eller okunnighet, eftersom vi alla vet vilka konsekvenser det kan få. Vi går till och med ett steg längre, eftersom vi känner till de miljögifter som kan komma från luften och genom nederbörd, utsätter vi oliverna för en intensiv tvätt med friskt vatten innan de bearbetas.
Alla våra olivoljor har laboratorietestats med avseende på 1112 bekämpningsmedel och gifter, inte en enda har hittats!
OLIVOLJETEST 2021: VÅRA LABORATORIEVÄRDEN
I tabellen finns alla de viktigaste värdena för våra olivoljor från den nya skörden (kampanjen 2019/2020). De föroreningar/toxiner som våra oljor testades för (1112 till antalet) kommer att sammanfattas under ett enda värde, eftersom tabellen annars skulle bli alldeles för lång.
OLIVOLJEPROV för ekologisk olivolja ”Lo Smeraldo”.
Laboratorieanalys nr 2101406 av den 20/01/2021.
OLIVOLJEPROV för ekologisk olivolja ”L’Eliodoro”.
Laboratorieanalys nr. 2100412 av den 13/01/2021
OLIVOLJEPROV för ekologisk olivolja ”Classic”
Laboratorieanalys nr. 2100414 av den 13/01/2021
Vårt testlaboratorium Chemiservice S.r.l. är det mest välrenommerade laboratoriet för analys av olivolja, och i alla viktiga tävlingar som Biol or Olio Award accepteras endast analyser från detta laboratorium. Tyvärr får vi inte publicera originalet, så du hittar bara en delvis återgivning här, men du kan begära och kontrollera den fullständiga analysen med hjälp av numret.
Vi kommer att presentera alla viktiga värden i en tabell.
Observera: I detta test visas de obligatoriska (enligt italiensk lag) värdena som K232, K268, Delta-K (ΔΚ), som gör det möjligt att avgöra om oxidationsprocesser har ägt rum i oljan, hur färsk oljan är och ΔΚ-värdet anger om olivoljan är en blandning av olika oljor. I detta test skulle 70 % av alla olivoljor på den tyska marknaden misslyckas.