EXTRANATIVE BIO OLIVOLJA – Lo SMERALDO
Egenskaperna hos ”Polyphenol Miracle”
Smeraldo är en grön och fyllig olivolja av högsta kvalitet, pressad från 100 % Coratina-oliver. Den har deltagit i alla nationella och internationella tävlingar år efter år och har tilldelats en guldmedalj i kategorin ”fruktig”.
Eftersom endast Coratina-oliver används kännetecknas Smeraldo av sin extremt höga polyfenolhalt. Det är just den höga polyfenolhalten som ger Coratina-oljan dess intensiva, fruktiga och friska smak. Doften av oliver är tydlig och omisskännlig, det finns tydliga toner av rå frukt och inslag av färska gröna mandlar.
Smeraldo passar utmärkt till pizza och pastarätter, men även till focaccia, stek och grillade rätter. Det är också den idealiska olivoljan för att göra grillmarinader och pickles, eftersom dess maximala mängd polyfenoler gör att den absorberas djupt i köttet och transporterar örternas aromer.
EKOLOGISK OLIVOLJA – L’ELIODORO
Fastighet
Eliodoro (Heliodor) är en gyllengul och balanserad olivolja av högsta kvalitet som framställs till 70 % av Coratina-oliver och till 30 % av Ogliarola-oliver. Den har deltagit i alla nationella och internationella tävlingar och har tilldelats en silvermedalj i kategorin ”Medium fruktig”.
Tillsatsen av Ogliarola-oliver mjukar upp de rika tonerna från Coratina-olivorna, vilket gör denna olja till en perfekt följeslagare till råkostköket. Eliodoro briljerar också när det gäller polyfenoler, även om de är cirka 15 % lägre än i Smeraldo, men Eliodoro är i genomsnitt 20 % rikare på polyfenoler än de flesta oljor du hittar i butik.
Aromatiskt öppnar Eliodoro med en doft av gröna oliver och örter, tydliga toner av gröna äpplen, fänkål, timjan och mandel, med toner av pinjenötter i eftersmaken.
Eliodoro är idealisk för sallader, antipasti och förrätter, för att göra vinaigretter och majonnäs. Den förhöjer alla fiskrätter, vare sig de är kokta eller grillade, och skaldjur i allmänhet. Oumbärlig för all beredning av råa livsmedel, eftersom den förbättrar absorptionen av näringsämnen när det gäller smak och näring.
EKOLOGISK OLIVOLJA – KLASSISKT
Fastighet
Full av smak – lågt pris
Classic är en balanserad olivolja av hög kvalitet, en blandning av oliverna Coratina och Ogliarola. Den är guldgul med gröna reflektioner, är medelfruktig, fyllig, med toner av mandel och kronärtskocka. Den passar till många olika rätter och skulle också kunna kallas ”vardagsolivolja”.
Vad är skillnaden mellan ”Classic” och de prisbelönta oljorna? Den enda skillnaden mellan ”Classic” och ”Smeraldo” och ”Eliodoro” är skördetiden. Medan skörden av de två andra oljorna sker i ett mycket tidigt skede, skördas oliverna till ”Classic” inte förrän produktionen av de två första oljorna är avslutad. Oliverna till Classic är då fullt mogna vid skördetillfället. Oliverna skördas med hydrauliska vibratorer och bearbetas inom 24 timmar, med uppmärksamhet på alla små detaljer som endast manuell bearbetning gör det möjligt. Filtrering sker genom dekantering för att bevara strukturen hos mikro- och makromolekylerna i den fullmogna oljan. På grund av Coratina-olivernas egenskaper har ”Classic” också en rik skatt av polyfenoler (nästan 400 mg/kg) och överträffar därmed alla olivoljor i samma prisklass.
Om polyfenoler
Vad de är och vad de gör?
Många sekundära växtämnen sammanfattas under begreppet polyfenoler.
Det rör sig bland annat om ämnen som flavonoider, antocyaniner, procyanidiner (OPC), vanillinsyra, koffeinsyra, kumarsyra, oleuropein och resveratrol, som anses vara ansvarig för rödvinets hälsofördelar. Halten av fenolföreningar i olivolja beror på olivernas mognadsgrad och färskhet samt på hur noga olivoljan framställs. När oliverna mognar minskar både polyfenoler och tokoferoler. De flesta fenolföreningarna finns i olivbladen.
Polyfenoler har antioxidativa, antiinflammatoriska och antikarcinogena effekter och skyddar hjärtat. Det har bevisats vid universitetet i Cordoba att endast oljor med ett högt innehåll av polyfenoler har sin fulla effekt. Extra jungfruolja innehåller cirka 10 gånger mer polyfenoler än raffinerad olivolja. Högkvalitativ olivolja innehåller 200 – 1 000 mg polyfenoler per kg. EU tillåter uttrycket ”olivoljepolyfenoler bidrar till att skydda blodfetter från oxidativ stress” för olivoljor som innehåller minst 5 mg hydroxytyrosol och dess derivat (t.ex. oleuropein-komplex och tyrosol) per 20 g.
1. Oleuropein
Oleuropein är den vanligaste polyfenolen som finns i oliver. I en italiensk sammanfattande studie från 2014 kunde författarna visa att oleuropein har antioxidativa, antiinflammatoriska, antikarcinogena, leverskyddande, antivirala, antibakteriella och neuroprotektiva egenskaper.
2. Oleocanthal
Denna fenolförening är antiinflammatorisk och har förvånansvärt nog samma verkningsmekanism som ibuprofen. Upptäckten var mer av en slump när forskaren Gary Beauchamp upptäckte att olivolja orsakade samma klåda i halsen som läkemedlet. Oleocanthal har också egenskaper mot cancer och tros minska risken för att utveckla Alzheimers sjukdom.
3. Hydroxytyrosol
Detta växtämne, som också tillhör fenolerna, har också antioxidativa egenskaper. Den vetenskapliga kommittén EFSA – EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet – anser att hydroxytyrosol är en av de polyfenoler som förhindrar oxidation av blodfetter.
Steroler
Steroler är en viktig komponent i cellmembranen. Kolesterin är en animalisk sterol. Fytosterolerna i olivolja sänker LDL-kolesterolet genom att hämma absorptionen av kolesterol i tarmarna.
Triterpener
Triterpener är hartsartade ämnen som är besläktade med eteriska oljor. De har antioxidativa, antiinflammatoriska, antitumorala, antibakteriella och antivirala effekter.
Skalen
Squalen tillhör gruppen triterpener. Den är utbredd i naturen och finns även hos människor som en viktig komponent i hudlipider. Olivolja innehåller cirka 4 000 mg squalen/kg. Den används ofta som fuktgivande medel i kosmetika.
Extranativ av native extra …
… av den slappa hanteringen av en kvalitetsstämpel.
Var försiktig så att du inte förväxlar ”extra jungfruolja” med ”kvalitetsolja”.
Syftet med den europeiska förordningen om olivolja är att ge olivoljehandeln en rättsligt bindande ram och att fastställa minimikvalitetsnormer. Minimikraven har dock sänkts så mycket att det knappt finns någon olja som inte uppfyller dem. Enligt lagen kan listiga producenter – lagligt – blanda oljor i sådan utsträckning att de uppfyller gränserna för kvalitetsklassen ”extra jungfru”.
Det pågår mycket fusk inom ramen för de lagliga möjligheterna. Olivolja handlas ibland och behandlas flera gånger innan den hamnar i flaskan (de stora företagens skickliga kemister är duktiga på detta) och blandas sedan på nytt. Den här oljan gör dig naturligtvis inte sjuk direkt, men det är främst konsumentbedrägeri.
Det är lätt att förstå att ”extra jungfruolivolja”, som säljs i snabbköpet för 3-4 euro per flaska, absolut inte hör till de ”goda oljorna” och absolut inte är jämförbar med dem när det gäller hälsoeffekter och smak. Särskilt när man betänker att produktionskostnaden för en liter högkvalitativ olivolja – beroende på var olivlundarna ligger – är minst 6 euro, men oftast långt över 10 euro.
OLIVOLJA OCH FITNESS
Hur fungerar en bra olivolja för träning och muskeluppbyggnad?
Toppidrottare har i åratal vetat att extra jungfruolivolja av hög kvalitet gynnar deras prestationer. Till en början användes den bara för att få i sig hälsosamma, lättsmälta kalorier. Extra jungfruolivolja blir alltmer populär i träningsklubbar, inte minst på grund av att den är lättsmält. Det har nyligen blivit allmänt känt att extra jungfruolivolja är full av antioxidanter som oleacein och antiinflammatoriska ämnen som oleocanthal som hjälper oss att bygga upp muskler, läka eller förebygga skador och regenerera muskler. Detta fungerar bäst endast med en extra jungfruolja med hög polyfenolhalt.
Det finns andra fördelar med de polyfenoler som finns i extra jungfruolivolja av hög kvalitet, vilket inkluderar antiinflammatoriska ingredienser som oleocanthal, ett tyrosolderivat. Olivolja från Coratina har det högsta innehållet av dessa antiinflammatoriska fenolkomponenter och innehåller oleacein, ett hydroxytyrosolderivat med en starkt avgiftande effekt. E-vitamin är en annan viktig komponent som finns i riklig mängd i extra jungfruolivolja, vars hälsofördelar är kända sedan länge.
Enkelomättade fettsyror, oleocanthal, oleacein, vitamin E och många andra komponenter i olivolja utgör grunden för superfoodprodukten extra jungfruolja. Många idrottswebbplatser hänvisar till den information som citeras av nutritionisten Dr Douglas Kalman från Florida International University: ”Det enkelomättade fettet i olivolja verkar fungera som ett antikataboliskt näringsämne. Med andra ord förhindrar det muskelnedbrytning eftersom det sänker nivåerna av det skadliga cellproteinet TNF (Tumor Nectrosis Factor-a), som har kopplats till muskelnedbrytning och muskelsvaghet.”
TNF har till och med kopplats till inflammation. Det visar sig att EVOO inte ökar den som andra lipider, men man tror att det är inblandat i att minska TNF. På grund av sin antiinflammatoriska effekt stöder extra jungfruolivolja muskeluppbyggnad. Detta är den viktigaste faktorn för att bygga upp muskelmassa. Det är inte riktigt förvånande att kroppsbyggare gör extra jungfruolivolja till en viktig del av sin kost.
”MILD” olivolja är inte bra…
Även om det först låter konstigt:
Bitter är bättre!
Och skärpa också. Båda smakerna är typiska för färsk olivolja av hög kvalitet och orsakas av polyfenolerna, antioxidanter som finns i riklig mängd i en bra olja. I vår i högsta grad. Så låt dig inte luras av ett löfte om mildhet när det gäller olivolja, en bra olivolja smakar starkt och friskt. Den är också lite bitter och har ofta en kryddighet. Den kliar till och med i halsen – det är en kvalitetsegenskap. Färgen spelar ingen roll. Så hur tillverkas en mild olivolja? Det finns olivoljor som är naturligt mildare, beroende på olivtyp och odlingsområde. Så här är det till exempel. När det gäller olivolja från norra Italien, från odlingsområdena i Ligurien eller vid Gardasjön, är den särskilt ”mild” på grund av sin låga halt av polyfenoler och oljesyror (dvs. de komponenter som gör olivolja så hälsosam), men framställningen där är ännu mer komplicerad än på andra håll och motsvarande dyr! Det finns dock andra orsaker till att oljan är särskilt mild:
- Den har bearbetats dåligt och är därför för rik på fria oljesyror.
- Den kan helt enkelt vara gammal och oxiderad.
- Den kan vara mycket gammal och kemiskt behandlad, dvs. en deodoriserad lampolja.
- Det är inte alls olivolja, men till exempel. Sojaolja eller något liknande. med tillsatser.
- Bli förvirrad om ovanstående kriterier inte uppfylls och om litern olja kostar mindre än vad oljemannen behöver för att producera den – minst 6 euro!