DEN BÄSTA OLIVOLJAN TILLVERKAS FÖR HAND.
”Vår produktion av ekologisk olivolja”
HEMLIGHETEN MED GOD OLIVOLJA LIGGER I …
… vid bearbetning. Kvalitet är ingen magi. Vår olivolja är en av de bästa i världen, helt enkelt för att vi känner till och respekterar hanteringen av vår frukt från en gammal familjetradition. I produktionen följer vi vår farfars regel:
”Du kan bara skörda så mycket som du kan bearbeta på en dag”…
Samma dag tas de skördade oliverna till kvarnen, rengörs, tvättas och pressas, och den resulterande olivoljan fylls omedelbart i luft- och ljustäta tankar av rostfritt stål. Detta är det enda sättet att se till att de bästa ingredienserna i oliverna förblir oförändrade. Och det är verkligen många.
Våra olivoljekvarnar:
Kvaliteten produceras internt!
Många mindre olivoljeproducenter har ett problem: de måste ta sina oliver till en extern oljekvarn för att utvinna oljan!
Då förlorar de kontrollen över sin egen produkt. Du kanske har tur och hittar en partner som tar hand om ditt system och håller det rent. Men oftast är det annorlunda. Vid skördetid kommer många oljeodlare samtidigt med sina oliver och det blir köer. Bortsett från att oliverna måste förvaras längre är också mjölnaren stressad. I denna situation går maskinerna på högvarv och underhåll, renlighet och framför allt temperaturkontroll blir en sekundär aktivitet.
Many smaller olive oil producers have a problem: they have to take their olives to an external oil mill to extract their oil!
Dessa och många andra skäl motiverade oss att investera i ett eget system, eftersom det var det enda sättet att kontrollera produktionsprocessen till slut.
Sedan dess har vi kunnat få ut det bästa av startprodukten olive. Vårt system är ett av de modernaste inom oljekvarnstekniken (”Toscana Enologica Mori”) och används endast av producenter av hög kvalitet. Det slutna systemet gör det möjligt för oss att arbeta i en process som utesluter varje oxidationsprocess på olivoljepastan, med början i bladskiljningsprocessen och tvättning av oliverna. Temperaturen är ständigt under kontroll och ligger konsekvent under varje högsta standard (27°). Efter filtrering kommer olivoljan för första gången i kontakt med syre och tappas sedan på flaska i lufttäta tankar av rostfritt stål. Den sista processen, tappningen, sker också på ett lufttätt sätt i vår egen tappningsanläggning.
Utvinningsprocessen
Produktion av olivolja enligt konstens alla regler.
Det är viktigt att oliverna inte ligger för länge innan de krossas. Från trädet fortsätter de sitt liv i flera dussin timmar (beroende på förhållandena). Då börjar produktens kvalitet omedelbart att försämras. Därför bearbetas våra oliver inom 10/24 timmar (beroende på oljetyp). Efter att ha tagit bort överflödiga blad och kvistar tvättas de i friskt vatten.
Därefter mals oliverna fint i en knivpress, utan att temperaturen höjs och kärnan pulveriseras.
Antioxidanter och polyfenoler
Den största fienden vid oljeförädling är oxidation. För att undvika den är det viktigt med en absolut sluten bearbetningslinje, endast på detta sätt kan vi utvinna de högsta värdena av de mest värdefulla ämnena, antioxidanter och polyfenoler, ur våra oliver.
Till produkterna
Med hjälp av pressmattemetoden…
Traditionellt hantverk har fördelar i valet. När det gäller produktionen av oljan är situationen annorlunda, det är experterna överens om. Därför bearbetar vi oliverna på ett modernt sätt utan undantag. Ett skäl till detta är att den traditionella metoden med stenkvarnar och pressmattor allt oftare leder till pulverisering av kärnan och starka oxidationsprocesser. Dessutom är risken för kontaminering mycket stor på grund av denna metod.
Varför filtrerar vi oljan?
Den naturligt grumliga olivoljan ser så vacker ut…
Naturligtvis ser nypressad och naturligt grumlig olivolja mycket välsmakande ut, men skenet kan vara bedrägligt. Efter ett tag sätter sig de grumliga ämnena och blir alltför moderna. De ger då oljan en härsken och bitter smak. Grossisternas naturligt grumliga olja är avsedd att ge konsumenterna intryck av att det är en naturlig produkt, men i verkligheten är den manipulerad.
Vår olja filtreras efter utvinning från dekanter utan ytterligare manipulation. Först passerar den genom ett mikrofilter av rostfritt stål med ett mikrodiatomemembran och sedan genom ett specialpappersfilter. Det förstnämnda filtret avlägsnar endast de grövre föroreningarna, medan det senare slutligen avlägsnar de allra finaste.
Varför de mörka flaskorna?
Det är så vackert när man kan se oljans färg …
Du tittar genom det vita glaset och ser en ljusgul eller grön olivolja… en riktig skönhet! Men långt ifrån. Den som försöker locka konsumenterna på detta sätt gör bara sin plånbok en tjänst! För det finns två fall: antingen är olivoljan med sin vackra färg inte alls en så bra olja, så det spelar ingen roll om den har legat i ljuset på hyllorna i flera veckor, eller så bryr sig producenten helt enkelt inte om att hans goda oljestartprodukt förstörs i ljuset. Bort med händerna i alla fall! Ljuset är olivoljans främsta fiende och det förstör den mycket snabbt, köp endast olja i mörka eller svarta flaskor.
Buss och väska i kartong
Båda har sin plats
Bag-in-box är en nyhet när det gäller olivolja. Olivoljan kan tömmas utan att komma i kontakt med syre eller ljus; påsen inuti faller ihop och stängs ju mer olja som töms utan att komma i kontakt med syre. Vi är ett ekologiskt företag och lägger stor vikt vid hållbarhet, att undvika plast är ett av de kriterier som bag-in-boxen uppfyller, den består av endast 8 % plast (men måste vara återvinningsbar). Kanonburken av stålplåt är återvinningsbar till 95 % och skyddar olivoljan optimalt från ljus. När det gäller smaken avger burken ingen olja och påsen i BiB är också livsmedelsneutral.