Extra jungfruolja: ett fett som inte gör dig fet!

Högkvalitativ olivolja kan definieras som ”ett fett som inte gör dig fet”.

Även om Medelhavets guld har ett högt kaloriinnehåll – cirka 90 kcal per sked – är dess positiva egenskaper så många att den dos som experter och näringsläkare rekommenderar är 3-4 matskedar per dag. Detta beror på att mängden kalorier, inte är direkt proportionell mot viktökning, snarare tvärtom. Låt oss se varför.

Extra jungfruolja för viktminskning, men med glädje!

Extra jungfruolivolja är ett viktigt livsmedel för vår hälsa som förbättrar ämnesomsättningen utan att främja viktökning. Därför är det ett livsmedel som absolut måste ha sin plats i vår kost, till skillnad från många andra fetter, varav vissa anses vara hälsosamma. Anledningen: Olivolja beter sig annorlunda än högkvalitativ kokos- eller solrosolja. Det är den enda ätbara oljan som innehåller höga nivåer av polyfenoler, som ger oljan en del av dess mervärde, den är långkedjig och absorberas långsamt och konstant, och den är dessutom rik på vitaminer. Den extremt kortkedjiga kokosoljan, som är mycket populär bland idrottare på grund av sitt snabba upptag och sin snabba energitillförsel, är inte användbar för viktminskning hos personer som tränar mindre än tre gånger i veckan och som inte följer en ketogen diet; detsamma gäller ekologisk solrosolja, trots dess höga innehåll av E-vitamin.

De goda fetterna i olivolja i kombination med andra medföljande ämnen minskar den glykemiska belastningen av en måltid. De utvecklar en antiinsulineffekt , det hormon som är ansvarigt för fettlagring i magen: en måltid utan olivolja är alltså inte bara mindre välsmakande, utan också mindre hälsosam.

Smaken spelar också en viktig roll för att hålla en hälsosam vikt. Detta bekräftas av en studie utförd av tekniska universitetet i München och universitetet i Wien, enligt vilken oljans arom stimulerar
mättnadskänslan och fungerar som en broms mot överätning. En fin fördel särskilt för dem som vill hålla sig till en diet och begränsa hungerkänslorna.

Jungfruolivolja även för skönhet i hud och hår

Vem har sagt att olivolja bara ska användas för viktminskning? Detta livsmedel är faktiskt också utmärkt för sina vårdande och återfuktande egenskaper. Fördelarna är främst hud och hår, som dagligen utsätts för angrepp av miljöfaktorer.

Vetenskapen har förklarat hur jungfruolivolja ger näring och vitaliserar håret tack vare fettsyrorna och E-vitaminet, den eliminerar matthet och torrhet och återställer den naturliga glansen.

Vitaminer och fettsyror är också utmärkta för huden, som behöver mer fukt för att hålla sig mjuk och smidig när den utsätts för sol eller havsvatten. Olivolja fungerar också som ett medel mot åldrande: genom att dagligen massera in ett tunt lager olja över hela kroppen kan man strama upp huden och bromsa uppkomsten av de fruktade rynkorna.

Läs också: Polyfenoler i olivolja: Mot cellskador och hudens åldrande