Hemligheten bakom goda grillmarinader! De bästa tipsen för grill och grill.

Våren är äntligen här!
Vad kan vara bättre än att tillbringa en bekymmersfri helg i sällskap av vänner? Det är ännu trevligare när man kan njuta av välgrillat kött mellan en god droppe vin och det andra. Allt detta fungerar bara om du behärskar konsten att grilla till viss del.
och närmar dig saken med sakkunskap.

Innan vi börjar göra upp eld i vår grill eller rökare måste vi tänka på vad vi ska grilla, vilket kött vi vill grilla och hur vi kan marinera köttet inför grillningen. Oavsett om det är biffar av nötkött, revbensspjäll av fläsk, lammrack eller grillad kyckling är det starkt rekommenderat att förbereda dessa livsmedel med den lämpligaste marinaden av flera skäl. I princip består en grillmarinad av tre ingredienser: Olja, syra och kryddor som blandas ihop. Om du föredrar olja eller syra är en smaksak. Men när det gäller olja ska du inte snåla på fel sida, eftersom det är så aromatiska ämnen kommer in i köttet. Det bör vara en vegetabilisk olja av hög kvalitet, till exempel olivolja. För syra kan man använda vinäger, citronsaft, vin eller apelsinjuice, men med olivolja, som är känd för att innehålla oljesyra och polyfenoler, kan man slå två flugor i en smäll. Med kryddorna har du fria händer, precis som du vill. Därför har vi bestämt oss för att presentera vad vi anser vara de bästa oljorna för grillning av kött och fisk.

Innan vi börjar göra upp eld i vår grill eller rökare måste vi tänka på vad vi ska grilla, vilket kött vi vill grilla och hur vi kan marinera köttet inför grillningen. Oavsett om det är biffar av nötkött, revbensspjäll av fläsk, lammrack eller grillad kyckling är det starkt rekommenderat att förbereda dessa livsmedel med den lämpligaste marinaden av flera skäl. I princip består en grillmarinad av tre ingredienser: Olja, syra och kryddor som blandas ihop. Om du föredrar olja eller syra är en smaksak. Men när det gäller olja ska du inte snåla på fel sida, eftersom det är så aromatiska ämnen kommer in i köttet. Det bör vara en vegetabilisk olja av hög kvalitet, till exempel olivolja. För syra kan man använda vinäger, citronsaft, vin eller apelsinjuice, men med olivolja, som är känd för att innehålla oljesyra och polyfenolerTest av olivolja, kan man slå två flugor i en smäll. Med kryddorna har du fria händer, precis som du vill. Därför har vi bestämt oss för att presentera vad vi anser vara de bästa oljorna för grillning av kött och fisk.

Varför marinera med olivolja?

Vad de flesta inte vet: Italien är ett land med grillmästare. Varför har denna information inte nått Tyskland? Därför att de flesta turister i Italien inte ser någon restaurang som inte är märkt med ”Pizzeria”, och att alla restauranger med titeln ”Trattoria Specialitá alla Brace” inte är med.

I dessa grilltempel grillas det på stora grillar som matas med glöd från ek- eller bokeldar, och denna konst hyllas till perfektion här. Extra jungfruolivolja är ett viktigt inslag i denna disciplin. Dess användning ger en annan smak beroende på mängden som används och rätten. Detta beror på olivsorten, smaken, doften och intensiteten av deras fruktighet. Vad många dock inte vet är att marinader baserade på olivolja avsevärt minskar de föroreningar som frigörs när kött steks vid höga temperaturer. När fett rinner av glöden stiger ofta rök upp. Detta omvandlar ädla proteiner till cancerframkallande ämnen. För att fortsätta grilla utan risk är det lämpligt att använda extra jungfruolivolja, citron och olika kryddor som rosmarin. Rätt mängd av dessa ingredienser bildar en verklig skyddsbarriär mot de skadliga ämnen som frigörs under grillningen.

Den bästa extra jungfruolivoljan för marinering

Marinaden till det grillade köttet varierar sedan beroende på sort och styckning:

Grillad kyckling: Om det är fjäderfä ska köttet vila 2-4 timmar innan det grillas.
För marinaden väljer vi fruktoljor med medelintensiv fruktsmak. De är välbalanserade i smaken och skapar den rätta balansen. För detta har vi valt extra jungfruolja.
extra jungfruolja ”L’Eliodoro”. Den har en medelstark fruktighet och framställs av oliverna Coratina och Ogliarola. Den lätt bittra kryddigheten sticker ut från tuppens smak och ger balans.

Biff och revbensspjäll:
Rött kött och fläskkött kräver en vilotid på mellan 4 och 6 timmar.

För marinaden väljer vi medelstarka och intensivt fruktiga oljor. Olivoljor med starkare toner är idealiska för att balansera den generellt starkare smaken hos dessa styckningsdelar. För att marinera dessa styckningsdelar har vi valt ”Smeraldo”. En olja med en intensiv fruktighet, gjord på 100 % Coratina-oliver. Till fläskribborna har vi valt ”Classic”, en mogen olivolja gjord på Coratina- och Ogliarola-oliver.

Grillad lammrack:
Lamm- och fårkött har också en lång marineringsperiod på mellan 4 och 6 timmar. Med utgångspunkt i en redan smakrik bas väljer vi en intensiv fruktig olja som ”LoSmeraldo” för marinaden.

Hur du grillar och kryddar kött perfekt
Efter att ha marinerat köttet är det dags att grilla det. Återigen måste vi vara uppmärksamma på den sort vi har valt. Oavsett om det är en saftig köttbiff eller grillning av läckra revben gör rätt teknik och rätt extra jungfruolivolja hela skillnaden.



Grillad kyckling:
Det är en av dragplåstren på varje grillfest.

Grillning är dock en av de mest komplicerade och mycket ofta är köttet underkokt eller bränt. Hur fungerar det? Vi får inte utsätta det för direkt glöd, utan bör grilla det över en mild värme, helst indirekt i en rökare eller Weber-grill . Kycklingen kokar mycket långsamt, men för att påskynda förberedelserna kan vi skära den i flera bitar. Detta sätt att tillaga håller köttet mört och saftigt.

Grillad kyckling:
Det är en av dragplåstren på varje grillfest.

Biff: mästardisciplinen.
För att förbereda en biff på ett skickligt sätt måste glöden vara mycket stark.
Efter att ha marinerat den i rikligt med olivolja placerar du köttet i den direkta värmen från glöden. Låt det grilla i några minuter och lyft det lätt för att kontrollera att den krispiga skorpan har bildats. Observera att om köttet inte lyfter sig, låt det ligga kvar en liten stund, betyder det att det inte är färdigt ännu. Om skorpan har bildats på båda sidorna vet du att biffen har nått mediumrare, om du vill tillaga den längre, lägg den nu på en svalare del av grillen för att låta den långsamt åldras.
För kryddning, välj en extra jungfruolja med medelhög fruktsmak, till exempel ”L’Eliodoro” eller ”Classic”.

Fläskribbor:
De är en tidlös grillklassiker.
Tillagningen är enkel, men man måste vara försiktig med att använda indirekt grillning. Revbenen kokar långsamt, så temperaturen på glöden får inte vara för hög. Du måste vända dem tillräckligt ofta så att de tillagas jämnt.

Lammrack:
Det är en värdig avslutning på varje grillfest.
Lammköttet är magert skuret och du behöver en kraftig glöd för att grilla det. Tillagningsprocessen går snabbt och det krävs lite för att uppnå ett perfekt resultat. När den typiska skorpan har bildats lägger du bitarna på en svalare plats på grillen och låter dem vila i några minuter.

Lammköttet har en stark och bestämd smak, som kan balanseras av en lika stark
med en lika intensiv extra jungfruolja. För detta är ”Smeraldo” helt rätt.