Fett genom fett?
En myt som lever kvar:
Många tror fortfarande att deras problem är fett;
Det motsatta är fallet.
Det är ett av de senaste årtiondenas största näringsfel: antagandet att fett i maten gör dig fet. Många studier har visat att fett är viktigt och hälsosamt – om du äter rätt sorts fett. Under de senaste decennierna har livsmedelsindustrin fört ut allt fler fettsnåla lightprodukter på marknaden och sålt dem till konsumenterna som hälsosamma bantningsprodukter. Det är inte så konstigt, eftersom media och näringsexperter i åratal har sagt till människor att för mycket fett i maten är ohälsosamt – och framför allt att det gör dig fet.
On the other hand, it would be right to distinguish which fats are actually beneficial to health and which are not. In addition, one should also inform which fats are metabolised in what way and which then have to be regarded as fattening.
In general, a distinction is made between unsaturated and saturated fats, which used to be labelled ”healthy” or ”unhealthy” (a distinction that is now considered outdated). Humans need both types of fat every day for metabolic processes in the body. They are necessary for the absorption of the fat-soluble vitamins A, D, E and K, provide a natural feeling of satiety, are needed for the function of hormones and enzymes and reduce fluctuations in the blood sugar level.
Fettsnåla dieter fungerar inte, men fett kan hjälpa dig att gå ner i vikt.
Den amerikanska författaren, läkaren och professorn i pediatrik Aaron Carroll klargör också fettmyterna i sin nya bok ”The Bad Food Bible”. Han skriver: ”Om det är något vi vet om fett så är det att det inte leder till viktökning om man äter fett. Tvärtom kan det till och med hjälpa dig att gå ner några kilo”.
Han stöder detta påstående med olika studieresultat. I en stor kvinnostudie med nästan 50 000 deltagare under en åttaårsperiod undersöktes om en fettsnål kost var hälsosammare. Sextio procent av kvinnorna åt normalt, medan de andra 40 procenten minskade fettmängden i kosten betydligt. Istället för att konsumera 38 procent av kalorierna från fett konsumerade de endast 20 procent.
Efter att ha analyserat uppgifterna konstaterades det att fettsnål kost varken kunde minska risken för hjärtsjukdomar och bröstcancer eller bidra till viktnedgång på lång sikt. Omvänt kan man säga att fett inte heller påverkar dessa faktorer negativt.
Inte fet, men socker gör dig fet
En utvärdering av över 50 koststudier som publicerats i den medicinska tidskriften Food and Nutrition Research visar var problemet med viktökning egentligen ligger. Endast studier som utförts från år 2000 och framåt har beaktats. Vid analysen av uppgifterna fann forskarna att en ökad konsumtion av kostfibrer och nötter knappast leder till viktökning, medan en hög köttkonsumtion främjar viktökning. På samma sätt fann man bevis för att fullkornsprodukter, havregryn och feta mejeriprodukter skyddar mot viktökning. Dessutom förhindrar kostfibrer och frukt viktökning runt midjan.
Å andra sidan har man funnit en koppling mellan stor konsumtion av vitmjölsprodukter, godis och efterrätter och viktökning med ett större midjemått. Problemet är uppenbarligen inte fett, utan socker och enkla kolhydrater från vitt mjöl. Enligt författarna skyddar en ökning av fiberrika livsmedel och mejeriprodukter och en minskning av vitt mjöl, kött och socker permanent mot att bli fet.
”I Tyskland äter man inte för mycket fett utan för mycket kolhydrater. Tyskland har blivit fetare och fetare på grund av den ökade mängden kolhydrater”, säger näringsexperten Dr. Riedl. Socker är ”fettförbränningarnas kung”. Och vidare: ”Det passerar snabbt över i blodet och får insulinnivåerna att stiga. Höga insulinnivåer förhindrar i sin tur fettförbränning.
Äta fett och hålla dig smal? Det låter paradoxalt, men det är det inte, enligt en ny studie. Enligt forskarna är olivolja det mest mättande livsmedlet.
Just konsumtion av vissa fetter kan tydligen hjälpa till att motverka oönskad viktökning. Anledningen är mättnadseffekten – och den är särskilt stor med olivolja, vilket en studie vid Tekniska universitetet i München (TUM) och universitetet i Wien visar. Fettsnåla livsmedel hjälper däremot inte nödvändigtvis mot överflödiga kilon – eftersom de inte håller dig mätt länge.
Orsaken till mättnadseffekten när det gäller olja var aromämnena, vilket TUM meddelade. ”Vi har bevisat att aromämnen kan reglera mättnadskänslan”, förklarade professor Peter Schieberle, som också är chef för det tyska forskningsinstitutet för livsmedelskemi. ”Vi hoppas att resultaten kommer att bidra till att utveckla effektivare fettsnåla livsmedel med oförändrad mättnadseffekt i framtiden.”
Gruppen med olivolja gick inte upp i vikt
Arbetsgruppen som leddes av Schieberle och Veronika Somoza från Wiens universitet hade studerat fyra ätliga fetter: ister, mjölkfett, rapsolja och olivolja. Under tre månader konsumerade studiedeltagarna 500 gram mager yoghurt berikad med ett av de fyra fetterna dagligen – utöver sin normala kost.
”Olivoljan hade den största mättnadseffekten”, säger Schieberle. Olivoljegruppen gick inte heller upp i vikt – hos deras deltagare förblev andelen kroppsfett och kroppsvikt konstant. ”Resultatet var överraskande eftersom raps- och olivolja innehåller liknande fettsyror.”
Ingredienser påverkar blodsockernivåerna
Därför tog forskarna sikte på smakerna. Nu fick en grupp yoghurt med smakextrakt från olivolja och en kontrollgrupp fick vanlig yoghurt. Olivoljegruppen bibehöll sitt energiintag, kontrollgruppen däremot konsumerade fler kalorier.
Ingredienserna hade tydligen en direkt effekt på blodsockernivåerna. Hur länge mättnadskänslan varar beror bland annat på blodsockernivån. Ju snabbare den sjunker, desto snabbare känner man sig hungrig igen. I studien var italiensk olivolja den mest effektiva.
Tack vare de ingredienser den innehåller, särskilt de enkelomättade fettsyrorna, är olivolja lämpligare än någon annan olja för hållbar viktminskning. Detta beror på att oljesyra lätt omsätts av kroppen, sällan lagras, är stabil och oljan som helhet, om den konsumeras dagligen, kan fungera som en metabolisk turbo.
Erfarenheterna av denna olja när det gäller viktminskning har varit positiva över hela linjen.!
Läs också ”Hur hälsosam är olivolja egentligen?”