Kändisar som dricker olivolja varje dag – Vet de något som vi inte vet?

FDA rekommenderar att du äter 2 matskedar olivolja per dag. De flesta uppfyller detta krav genom att laga mat med olivolja eller genom att droppa den på sina rätter, men vissa väljer att konsumera allt på en gång – i ett svep.

Att dricka olivolja rakt av kan låta som en excentrisk hälsotrend, men sanningen är att många i Medelhavsländerna svär vid denna metod som ett elixir för hälsan. På senare tid verkar det dock ha blivit en trend i USA, där vissa kändisar svär att extra jungfruolja är nyckeln till deras hälsa. Goldie Hawn dricker två matskedar olivolja innan hon lägger sig och masserar sitt ansikte med den för att hålla sin hud ung och frisk. Kourtney Kardashian dricker en matsked olivolja varannan dag, enligt sin webbplats Poosh, där hon framhåller hälsofördelarna med extra jungfruolja. Dr Drew Ramsey, klinisk professor i psykiatri vid Columbia University, anser att det bästa sättet att njuta av hälsofördelarna med olivolja är att helt enkelt dricka ett shotglas. Han övertygade Carson Daly på Today Show att dricka en shot extra jungfruolivolja medan Savannah Guthrie och Hota Kotb tittade på.

Selena Gomez rapporterar att hon dricker ett litet glas olivolja innan hon går på scen – ett trick hon lärt sig av Kelly Clarkson. Skribenten och producenten Shonda Rhimes ger Beyoncé skulden för sin nya vana att dricka olivolja dagligen. Beyoncé gillar att dricka extra jungfruolivolja så mycket att hon till och med investerade i ett olivoljeföretag som säljer sin olja med ett litet shotglas så att du kan njuta av smaken.

Är det säkert att dricka olivolja?

Ja! Enligt Healthline dricker vissa Medelhavsbor ¼ kopp olivolja dagligen. Att dricka olivolja är en gammal vana i Medelhavsländerna där olivolja är ett baslivsmedel.

Vilka är fördelarna med att dricka olivolja??

Förutom de kända fördelarna för hjärtat kan olivolja ge följande hälsofördelar:

  • Dricka olivolja kan lindra förstoppning. Flera studier har visat att olivolja fungerar som en avföringsmjukare.
  • Olivolja kan lindra magbesvär, minska flatulens och halsbränna.
  • Att dricka olivolja kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Även om olivolja innehåller många kalorier har det visat sig att den dämpar aptiten och reglerar blodsockret.
  • En shot olivolja kan bidra till att förhindra att du drabbas av en sockerkollaps som gör att du sträcker dig efter ohälsosamma mellanmål.
  • Olivolja har visat sig minska inflammation och lindra smärta.
  • Vissa föreningar i olivolja har antiinflammatoriska effekter, bland annat ocanthal.

Denna förening kan ge liknande smärtlindrande effekter som receptfria läkemedel.

 

Hur man börjar dricka olivolja?

Börja i liten skala. Börja med en tesked eller matsked och arbeta dig upp till en mängd som är bra för dig..

Välj en olivolja av hög kvalitet. Smaken räknas! När det gäller olivolja gäller att ju mer smak, desto fler potentiella hälsofördelar. Men återigen kan det vara bäst att börja långsamt med en extra jungfruolja av god kvalitet med mild smak tills du vänjer dig vid starkare smaker. Olivolja smakar bäst när den är färsk, så köp en flaska som du kan använda inom en månad.

Välj ditt kärl. Du kan njuta ännu mer av upplevelsen om du gör det mer till en ritual … lägg oljan i ett litet specialglas och se till att njuta av doften innan du dricker den. Ta en sniff! Vårt luktsinne är ansvarigt för ungefär 80 % av det vi smakar.

Känn kryddigheten. Högkvalitativ, färsk extra jungfruolja är full av polyfenoler. Dessa hälsosamma föreningar orsakar en stickande känsla i halsen och kan bränna lite. Detta är en bra sak! Det är normalt att hosta, och faktum är att premiumolivoljor ofta kallas för en-, två- eller trehosta.

Om du bara inte kan följa den här trenden behöver du inte oroa dig. I sanning kan du njuta av hälsofördelarna lika mycket genom att använda olivolja i din matlagning och som krydda för att avrunda dina rätter. Poängen är att få i sig två matskedar om dagen. Några rekommendationer för personer som inte vill dricka olivolja:

  • Tillsätt en matsked olivolja i din morgonsmoothie.
  • Ringla olivolja över rostade grönsaker, soppor och pasta.
  • Tillsätt en matsked i yoghurt eller havregrynsgröt.
  • Använd olivolja i stället för smör vid bakning.

Oavsett om du vill följa den senaste kändistrenden eller inte råder det ingen tvekan om att extra jungfruolivolja har otroliga hälsofördelar. Så om du letar efter ett sätt att införliva mer olivolja i din kost kan det vara ett bra sätt att dricka ett shotglas.