vogelmassaker bei olivenernte, massenhafter vogelmord bei ernte, stimmt das

Fågelmassaker i olivlunden

… och är olivolja överhuvudtaget vegansk?
Uppkomsten av en myt i media.

Den 01.06.2019 skrev den tyska tidningen ”Stern Online” en storartad rubrik: ”Miljoner mördade fåglar – olivoljans mörka hemlighet” och där var det, en myt var född! För att lägga till den nödvändiga kryddan lade tidningen till ytterligare ett påstående: ”Massakern kunde lätt förhindras, men bönderna tjänar för mycket på fågelmorden” och de skyldiga avslöjades och stigmatiserades! Nu hade varje vegan ett nytt NoGo (olivolja) och en ny fiendebild: den giriga och samvetslösa olivodlaren.

Men fakta var lika tunna som isen under en sen frost i maj. Allt började 2017 med ett larm från den spanska ekologiska rörelsen ”Ecologistas en Acción” för att uppmärksamma myndigheterna på ett nytt fenomen: För att utsätta de övermogna oliverna för mindre risker och för att kunna skörda större arealer på kortare tid började producenterna skörda på natten – med enorma maskiner. Precis som rengöringsborstarna i en biltvätt tar skördemaskinerna tag i rad efter rad av olivträd i dessa odlingar från två sidor, skakar dem och suger frukten från grenarna. Sångfåglarna, som övervintrar i Spanien i stort antal under skördetiden från november till mars och som sover i träden, hade små chanser att överleva under denna process. De starka strålkastarljusen under nattskörden förblindar också fåglarna, så att de oftast inte ens försöker flyga för att undkomma det annalkande infernot.

Så mycket för vad djurrättsaktivisterna misstänkte. Till följd av detta utarbetades ett expertutlåtande, som dock inte offentliggjordes som ett officiellt dokument från regionregeringen, vilket myndigheten betonar. Det inofficiella resultatet är dock tydligt. I rapporten, som publicerades på nätet av Ecologistas en Acción, konstateras att nattlig skörd av oliver i superintensiva odlingar är ett problem med långtgående konsekvenser: ”Effekterna på miljön sträcker sig utanför Andalusiens och Spaniens geografiska gränser och påverkar även miljövärdena i flera andra länder i Europeiska unionen. I rapporten påpekas till exempel att det är troligen olagligt att skörda på natten med stora maskiner och strålkastare eftersom det är ett brott mot EU:s fågeldirektiv, som alla medlemsstater är bundna av.

Brev till redaktören förvandlades till en ”studie”

Miljöexperterna räknade upp till 100 döda fåglar per hektar i vissa planteringar och extrapolerade att i hela Andalusien ”påverkas 2,6 miljoner fåglar varje år, även om man gör en försiktig uppskattning”.

Analysen fick till en början endast lokal uppmärksamhet, men detta ändrades genom ett brev som den portugisiska biologen Vanessa Mata och hennes kollega Luis P. da Silva skickade till den kända tidskriften Nature och som tidningen publicerade. I brevet hänvisar forskarna till den spanska analysen och till en liknande studie i Portugal, som visade på en siffra på cirka 100 000 dödade fåglar.

Även om de två berörda forskarna endast citerade de spanska resultaten och inte presenterade sina egna resultat, innebar det korta brevet ett genombrott i allmänhetens uppmärksamhet på problemet. I Europa publicerades en rad artiklar som hänvisade till brevet till redaktören i Nature, även om det ofta felaktigt betecknades som en studie.

”Miljontals fåglar dödade – olivoljans mörka hemlighet” var rubriken för Stern, ”Miljontals fåglar sögs ihjäl” i brittiska Independent.

Exempel på en intensiv plantage som drivs av stora företag.

Italien och Frankrike verkar knappast påverkas.

Mer exakt information om den faktiska omfattningen av hotet mot flyttfåglarna skulle kunna finnas tillgänglig redan före nästa olivperiod. Samtidigt med det provisoriska förbudet mot nattlig skörd beställde nämligen den andalusiska regionregeringen under hösten en officiell vetenskaplig undersökning där den spanska fågelskyddsorganisationen SEO/Birdlife deltar. Fältarbetet har just avslutats. En utvärdering bör finnas tillgänglig inom en snar framtid.

I Italien, världens näst största olivoljeproducent efter Spanien, spelar nattskörd med sugmaskiner tydligen ännu ingen roll. Inte heller i Frankrike har man hittills haft några problem med den nya metoden, enligt fågelskyddsorganisationen LPO. Olivskörden sker fortfarande till stor del på ett mer traditionellt sätt. Det franska jordbruket är dock också utsatt för ett stort tryck på intensifiering, så det är bara tillfälligt att ge klartecken.

Olivolja är än så länge vegansk…

I slutändan är detta problem lätt att förklara och tillskriva. Först och främst varför: Stora företag inom olivoljebranschen prioriterar att producera så mycket olivolja som möjligt och till det billigaste priset! Kvaliteten på olivoljan är absolut inte den första prioriteringen, utan endast avkastningen. Nu till hur: oliverna måste skördas så mogna som möjligt (december) så att de ger högsta möjliga oljeutbyte, oljan är då sämre men ”mild”, precis som den tyska kunden vill ha den. För att hålla oxidationsskadorna inom ramarna måste skörden ske snabbt, därav de enorma maskinerna som ingen normal jordbrukare har råd med, och helst vid svala temperaturer så att olivoljans syravärde inte överskrider de tillåtna värdena för extra jungfruolja. Då betraktas även denna sämre olja fortfarande som extra jungfruolja och kan säljas för 4 euro per flaska över disk i snabbköpet.

Oljan förfalskas i de stora spanska fabrikerna (där det är tillåtet) och transporteras sedan med fartyg till buteljeringsföretag i hela EU. Naturligtvis finns det tillräckligt många jordbrukare i Spanien som producerar utmärkt olivolja, vilket bevisas av de många årliga utmärkelserna. Så huvudproblemet är identifierat, det är inte de giriga jordbrukarna, utan ett system som fungerar prisstyrt, eftersom den normala jordbrukaren, som bär in sin skörd i mödosamt manuellt arbete, aldrig skulle kunna producera till sådana priser. I slutändan är det upp till kunden, inklusive veganerna. Det handlar inte om att demonisera en produkt i sin helhet, utan om att göra rätt val och hålla sig borta från de massproducerade varorna i stormarknaderna.

 

Läs också: Syra i olivolja