Olivolja i laboratorietest hos Chemiservice specialisten för olivolja

Stärk immunförsvaret! Svaret på alla virus.

Under den kalla årstiden har inflammationer det lättare igen. Detta beror på att de orsakande ämnena, bakterier och virus, har lättare att ta sig in i våra kroppar. Men olivolja hjälper till. Genom vissa ämnen, polyfenoler, bland annat oleocanthal, lugnar den inflammationer, stärker immunförsvaret och förebygger förkylningar. Ungefär tre matskedar om dagen – till exempel i en sallad – räcker.

Du bör se till att det inte är en supermarket- eller discountolivolja, utan en högkvalitativ olivolja med bevisade polyfenolvärden, eftersom dessa är praktiskt taget obefintliga i de kommersiella märkena.

Du bör också alltid använda olivolja vid matlagning. Å ena sidan är den verkligen lämplig för matlagning och å andra sidan har den en positiv effekt på ditt försvar: Den innehåller oleocanthal. Denna ingrediens har först nyligen upptäckts av forskare. Den har förmågan att stoppa inflammatoriska processer och sägs till och med förebygga cancer. Dessutom ökar de polyfenoler som den innehåller blodets vätskebalans och har en antioxidantverkan. De skyddar därför dina celler från skador.

Infektionskällan ligger i norra Italien, ovanför Appeninerna, där kosten liknar den i Tyskland, med nästan ingen färsk mat och 80 procent av olivoljan kommer från stormarknader. I de sydligare regionerna förekommer smittorna praktiskt taget bara i stadsområden.

Stärka immunförsvaret – Hälsosam livsstil

En ogynnsam livsstil med mycket bearbetad mat, ett äpple per år för vitaminförsörjning, korta nätter och helst en rullstol under rumpan för att undvika all rörelse, leder till så mycket avfallsprodukter, syror och gifter i din organism att den bokstavligen längtar efter varje förkylning. I det här fallet utnyttjas alltså en förkylning av kroppen för att avgifta.

Under en förkylning är man som bekant trött, har liten aptit och äter därför inte mycket. I stället får organismen vila, lätt mat och te.

Automatiskt ger vi kroppen exakt vad den behöver i denna situation: Vila och avslappning för att koncentrera sig på avgiftning och vätska för att lösa upp alla ackumulerade avfallsprodukter och sedan inleda regenerationsfasen.

Allt slem som rinner ut ur näsan eller hostas upp vid förkylning innehåller naturligtvis också bakterier eller eliminerade virus. Men tillsammans med detta slem kan de vardagliga gifter och metaboliska rester som har ackumulerats under de senaste veckorna och månaderna äntligen elimineras.

En förkylning kan därför också ses positivt, nämligen som en välkommen avgiftningsboost. Men om du i framtiden skulle kunna klara dig utan förkylningar och inte heller vill delta i varje influensaepidemi, se då till med en hälsosam kost och livsstil att färre avfallsprodukter kommer in i din kropp i framtiden.

Stärk samtidigt ditt immunförsvar så att du är immun mot förkylningar och influensa i framtiden.

Livsmedel som stärker immunförsvaret

I kritiska tider – när förkylningar är vanligt förekommande – bör du fokusera på mycket specifika livsmedel och kryddor som kan stärka immunförsvaret:
Grönsaker som stärker immunförsvaret

Av alla grönsaker väljer du helst broccoli, grönkål, morötter, tomater, cikoria, kål, vitlök, svamp och spenat.

Särskilt röda, gula, orange och djupt gröna grönsaker, som förutom många andra vitala ämnen innehåller rikligt med betakaroten (föregångare till vitamin A), stärker immunförsvaret. De stimulerar produktionen av vår kroppspolis – de vita blodkropparna – och hjälper därmed kroppen att försvara sig mot infektioner.

Bland alla kålar är grönkålen den mest näringsrika och samtidigt den mest kraftfulla i kampen mot patogener och till och med cancerceller. Den ger inte bara enorma mängder betakaroten, utan också en särskilt stor mängd C-vitamin, kalcium och sekundära växtämnen.
Dessutom är kålgrönsaker rika på sekundära växtämnen från gruppen isotiocyanater. Till dessa hör sulforafan, som anses vara en artrit- och cancerdödande faktor och som finns särskilt i broccoli och broccolispireor.

Stärk immunförsvaret med broccoli

Sulforafan och dess effekter på immunsystemet undersöktes i en indisk studie av Amala Cancer Research Center i Kerala. Den visade att sulforafan signifikant ökade aktiviteten hos naturliga mördarceller (en typ av försvarsceller). Det specifika immunsystemet stärktes också i bildandet av antikroppar av sulforafan. Sulforafan ökade också signifikant produktionen av interleukin-2 och gammainterferon.

Interleukin-2 är ett budbärarämne vars närvaro främjar delning och förökning av försvarsceller. Gammainterferon å andra sidan aktiverar makrofager, dvs. immunförsvarets fångarceller. Sulforafan är därför ett perfekt ämne som kan stärka ditt immunförsvar.

Ät de nämnda grönsakerna – när det är möjligt – råa (bladgrönsakerna i form av en grön smoothie) eller endast mycket lätt ångade för att få ut det mesta av de vitala ämnena. Broccoligroddar finns även torkade och följaktligen med en särskilt hög sulforafankoncentration.
Frukter som stärker immunförsvaret

Bland alla frukter är följande särskilt lämpliga för att stärka immunförsvaret: Citroner, grapefrukt, guava, apelsiner, bananer och mörka frukter som körsbär, blåbär, björnbär, svarta vinbär och mörka vindruvor – helst alltid flera i kombination med varandra.
Mandlar stärker immunförsvaret

Den bästa av alla nötter och frön är den söta mandeln. Vetenskapliga studier har visat att mandel sänker kolesterolet och har en liknande läkande effekt på tarmarna som prebiotika.

Prebiotika är ämnen som säkerställer en hälsosam tarmmiljö genom att ge tillräckligt med mat åt de nyttiga tarmbakterierna. På så sätt främjar prebiotika och även mandlar immunförsvarets hälsa, eftersom det är känt att det till stor del är lokaliserat i tarmen. Det räcker med att konsumera en liten handfull mandlar dagligen för att njuta av deras positiva effekter.
Kryddor som stärker immunförsvaret

Om du regelbundet kryddar dina måltider med ingefära, kanel, spiskummin, oregano och cayennepeppar kan du göra din kropp så stark att den snart kommer att kunna bekämpa förkylningar med lätthet. Du kan också göra mycket effektiva teer av alla nämnda kryddor (med undantag för cayennepeppar).

Cayennepeppar (capsaicin) och kanel kan också tas som kapslar.

Om du redan är förkyld och först då läser dessa rader kommer de nämnda kryddorna att hjälpa dig att snabbare övervinna din förkylning. 

Livsmedel som försvagar immunförsvaret

Ofta hjälper det till att stärka immunförsvaret att bara undvika vissa livsmedel.

Socker, till exempel, försvagar immunförsvaret enormt. American Journal of Clinical Nutrition har nu också kommenterat detta. Enligt denna medicinska tidskrift för kostvetenskap kan socker försämra immunförsvaret så mycket att infektionssjukdomar har lätt att få det lätt.

Raffinerat socker ger isolerade kolhydrater, men i övrigt absolut inga näringsämnen eller livsnödvändiga ämnen. Socker får kroppen att producera en mängd skadliga metaboliter, irriterar många kroppsfunktioner och är följaktligen förknippat med en mängd sjukdomar och besvär.

Socker har också en enorm beroendeframkallande potential. Detta märker du senast när du vill avstå från socker, godis och sötade livsmedel. De första dagarna är svåra, men sedan känner du dig friskare och klarare än någonsin. Behåll kontrollen över dig själv och dina matvanor. Övervinn ditt sockerberoende!

Undvik ohälsosamma fetter och oljor som margarin, raffinerade vegetabiliska oljor och ister.

Använd i stället vegetabiliska oljor av hög kvalitet från den ekologiska handeln, t.ex. linfröolja, hampaolja eller olivolja. Kokosolja är utmärkt för stekning.

Industriellt bearbetad och kemiskt behandlad ”skräpmat” gör naturligtvis inte nödvändigtvis ditt immunförsvar starkare, utan mycket svagare.

Livsmedel med låg halt av vitala ämnen som snabbmat, kex, chips, godis, kakor och alla livsmedel som kommer direkt från livsmedelsindustrins retort och som är gjorda av kraftigt behandlade ingredienser rekommenderas därför inte.