Olivolja i laboratorietest hos Chemiservice specialisten för olivolja

Vårt immunförsvar och olivolja

Mellan coronavirus och ”infodemi” (informationsepidemin, överflödig och ofta motsägelsefull) är det lämpligt att göra en inventering. Professor Luc Montagnier, Mellan coronavirus och ”infodemi” (informationsepidemin, överflödig och ofta motsägelsefull) verkar det lämpligt att göra en inventering. Professor Luc Montagnier, nobelpristagare i medicin, insisterar på behovet av att stärka immunförsvaret. Och vetenskapliga bevis visar oss hur vi kan göra det, särskilt med hjälp av näring.

 

Ordet till prof. Luc Montagnier – läkare, biolog och virolog som fick Nobelpriset i medicin 2008 för upptäckten av hiv-viruset – gav en omfattande intervju den 25.2.20 om coronaviruset. Här är några korta utdrag, som börjar med en uppmaning att inte få panik. Vi står inför ett ”mycket smittsamt virus” som sprids i många länder och som inte är så farligt i sig, om man bortser från eventuella lungkomplikationer. ”Därför bör vi vidta några extra försiktighetsåtgärder”: – Tillämpa viktiga hygienrutiner. ”Det är nödvändigt att tvätta mycket ofta som händer, att inte andas genom munnen utan endast genom näsan.

Vår starkaste allierade: Vårt immunförsvar

Det är nödvändigt att stärka immunförsvaret för att förhindra att ett virus som inte är särskilt farligt i sig självt orsakar ytterligare komplikationer (lungsjukdom) när det infekteras. ”Vi har inga specifika virushämmare, men vi har alla ett bra immunförsvar.” (…) Vårt viktigaste försvar nu är immunförsvaret. ” Vi måste därför stärka vårt immunförsvar eller åtminstone hålla det i god form. För detta ändamål måste vi ta alla typer av antioxidanter som finns. Faktum är att en del av den sjukdom som orsakas av viruset beror på oxidativ stress. Och oxidativ stress beror på fria radikaler (ROS), molekyler som oxiderar andra. Så vi bör kontrollera oxidativ stress genom att ta antioxidanter.

”Antioxidanter som olivoljepolyfenoler stärker immunförsvaret.”

Goda antioxidanter är fermenterade papayaextrakt som innehåller många antioxidativa enzymer. Att ta polyfenolrik olivolja är ett av de mest effektiva sätten att fylla på med antioxidanter. Glutation är en annan mindre känd men mycket aktiv produkt. Den kan tas oralt i form av piller och detta fungerar mycket bra. Men C-vitamin och D-vitamin är också mycket användbara. Och för framtiden arbetar vi med några kinesiska vänner som har identifierat några ännu effektivare antioxidativa enzymer, som jag hoppas kommer att finnas tillgängliga snart.

Olive oil test also for the Smeraldo olive oil, the polyphenol-rich olive oil in our production

 

”Stärk immunförsvaret med en effektiv kost.“

En realistisk strategi för att hantera situationen är att förse våra kroppar med alla de molekyler som vetenskapen har visat kan stärka immunförsvaret. Det är faktiskt välkänt att optimal immunförsvarskompetens beror på näringsstatus och brist på mikronäringsämnen – precis som en obalanserad kost kan minska motståndskraften mot infektioner. Det finns ett dubbelriktat samspel mellan näring, infektion och immunitet: – Immunförsvaret äventyras när näringen är otillräcklig, vilket gör att människor är predisponerade för infektioner och samtidigt – Dålig näringsstatus kan förvärras av själva immunförsvaret mot infektioner.

Infektionsmotståndet kan därför förbättras genom att man uppmärksammar vissa mikronäringsämnen – i jämförelse kan det förekomma brister särskilt i vissa skeden av livet (äldre och barn) – och genom att man ser till att kosten är optimal, dvs. varierad och balanserad.