anti

Denna skämtsamma mening passar tyvärr fortfarande in på många människor i dag….

Har du någonsin undrat varför vissa människor verkar vara unga för evigt, medan andra ser ganska gamla ut vid 33 års ålder? Är det ett naturfenomen, ett ärftligt anlag eller finns det andra faktorer?

Vad sägs om att säga att det till 80 % ligger i våra egna händer?! I artikelbilden använde vi ett flagrant exempel, Chuando Tan fotografen och modellen är verkligen imponerande, vid 57 års ålder ser han bättre ut än många 25-åringar … Visst har han goda gener, men om han hade druckit, rökt och ätit dåligt (förutom regelbunden träning) skulle han säkerligen inte se ut så här i dag!

Hela hemligheten, oavsett om man eller kvinna, ligger i de fria radikalerna och deras effekt på vår organism. Deras närvaro avgör om vi åldras snabbt eller långsamt. Det är inte så att du kan vrida tillbaka klockan, men från 25 års ålder och framåt är det upp till dig om du ser ut som 50 när du är 40 eller vice versa. Kost- och levnadsvanor är avgörande.

Men låt oss ta itu med processen med cellåldrande och hur man stoppar den.

I och med uppkomsten av flercellighet och den därmed sammanhängande differentieringen av cellerna i könsceller och somatiska celler, uppstår en åldrandeprocess för de somatiska cellerna, vilket leder till att cellerna och den flercelliga organismen dör. Keimceller (ägg- och spermieceller) är potentiellt odödliga, dvs. de kan fortsätta att dela sig i all oändlighet. Vid ogynnsam miljöpåverkan visar dock även dessa celler tecken på åldrande, som dock kan elimineras under gynnsamma förhållanden.

Man har upptäckt att det under elektrontransporten i andningskedjan kan bildas peroxidjoner (O2-) som via väteperoxid bildar aggressiva fria radikaler. Radikaler är organiska eller oorganiska föreningar med en eller flera oparade elektroner. Eftersom de försöker fånga upp elektroner för att få kompletta par igen är de mycket reaktiva. Dessa radikaler förstör proteiner, lipider och DNA. Med åldrandet ökar deras antal och leder till att ATP-produktionen begränsas.
Den beskrivna åldrandeprocessen verkar vara en följd av energibrist i organismen, där mitokondrierna är inblandade. Man har funnit att sjukdomar i nervsystemet, t.ex. Parkinsons sjukdom, har sin orsak i otillräcklig energiproduktion i vissa nervceller.

Studier på mänskliga och animaliska celler har visat att enzymer i åldrade celler endast har 25-50 procent av sin aktivitet. I experimentet med treåriga råttor (jämförbart med en 90-årig människa) var 30-50 % av alla proteiner oxiderade och därmed skadade. Lipiderna var också icke-funktionella och till och med mitokondriernas och cellkärnans DNA uppvisade mutationer. I mitokondrierna bildas fria radikaler (atomer, molekyler eller joner med en oparad elektron) under cellandningen. De är särskilt reaktiva och fäster sig vid många livsnödvändiga ämnen. Deras antal ökar med åldern.

De fyra viktigaste källorna till fria radikaler:

  • Interna produkter: Vår kropp producerar ständigt fria radikaler som en biprodukt av normala metaboliska funktioner.
  • Miljön: Luftföroreningar, cigarettrök, smog, sot, bilavgaser, giftigt avfall, gödningsmedel, insektsmedel, bakgrundsstrålning, droger och dålig överbehandlad mat kan producera fria radikaler.
  • Stressfaktorer som trauma, medicinering, sjukdom, infektion och stress kan driva på kroppens produktion av fria radikaler.
  • Kedjereaktioner: När en fri radikal stjäl en elektron för att återställa balansen skapar den nya fria radikaler i den tidigare stulna molekylen. I många fall kommer denna fria radikal sedan också att försöka stjäla en elektron.

”Stoppa den oxidativa processen med antioxidanter“

Vad är antioxidanter?

Antioxidanter skyddar mot så kallade fria radikaler. Å ena sidan bildas dessa fria radikaler av kroppen själv under olika ämnesomsättningsprocesser, å andra sidan bildas de av skadliga yttre påverkan som cigarettrök, miljögifter eller UV-strålning från solen.
Om det finns för många fria radikaler i vår kropp uppstår så kallad ”oxidativ stress”. Detta sägs bidra till sjukdomar som åderförkalkning, hjärt- och kärlsjukdomar, artrit och cancer och får även huden att åldras snabbare.
Oxidation kan till exempel observeras på skurna äpplen – de blir bruna. Den som sprutar citronjuice på äppelskivor kan se att antioxidanten C-vitamin förhindrar denna oxidation: de behåller sin naturliga färg.
I regel har vår kropp ett väl fungerande skyddssystem som håller fria radikaler i schack. Antioxidanter fungerar vanligtvis inte isolerat utan i samverkan med andra antioxidanter (antioxidantnätverk). Enskilda vitaminer (B2, C- och E-vitamin) och mineraler (selen, zink) är komponenter i detta system.

Antioxidanternas ursprung:

  1. Bildas i kroppen (t.ex. enzymer, hormoner, metaboliska produkter).
  2. Tillförs externt med livsmedel (t.ex. grönsaker, olivolja, frukt, nötter).

Til 2: Antioxidanter från livsmedel är till exempel:

  • Vitamin C och E
  • Selen eller sekundära växtämnen
    (t.ex. polyfenoler, betakaroten, OPC (resveratrol), flavonoider (te), lykopen (i tomater), antocyaniner (rödkål, körsbär, fläder, fläderbär, aronia, haskapbär, maqui), zeaxantin (spenat, paprika), klorofyll (i spenat, sallat, vetegräs, spirulina) eller allicin (i vitlök)).

De röda och gula växtpigmenten betalainer (betacyaner och betaxantiner) diskuteras också allt oftare. Dessa finns t.ex. i rödbetor, gulbetor, mangold med färgade stjälkar och färgade kaktusfrukter. Man vet dock inte mycket om deras näringsmässiga och fysiologiska effekter och deras biotillgänglighet.

Viktigt för kosten:
Mycket växtbaserad och varierad mat!

Vad ligger bakom reklamen för antioxidanter?

Antioxidanter neutraliserar s.k. fria radikaler och antas därför bidra till att minska åldrandeprocessen och risken för sjukdomar. Studierna är dock inte lika tydliga. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har granskat studierna om antioxidanternas skyddsfunktion och konstaterat att uppgifterna om många ämnen inte är vetenskapligt hållbara. Endast ett fåtal uttalanden om skyddet mot fria radikaler (oxidativ stress) är godtagbara. Dessa inkluderar påståendet för zink, selen samt vitamin C, E och B2 att de bidrar till att ”skydda cellerna från oxidativ stress”.

Även denna mening är tillåten: ”Olivoljepolyfenoler hjälper till att skydda blodfetter från oxidativ stress”.
Det har inte bevisats att isolerade antioxidanter i form av kosttillskott (eller i ACE-produkter med betakaroten, C- och E-vitamin) skyddar mot sjukdomar som åderförkalkning, hjärtinfarkt, slaganfall, artrit eller cancer, eller stoppar åldrandeprocesser i betydelsen anti-ageing.

Polyfenolrik olivolja verkar vara det bästa medlet…

… särskilt om du, som vår favorit Chuando Tan, inte har ett överflöd av antioxidanter att falla tillbaka på, som de som finns på ett asiatiskt bord. Idrott och motion gör resten, eftersom en fetttung kropp ökar risken för inflammation och därmed också uppkomsten av fria radikaler. Men hans exempel bör tjäna till att visa alla andra vad som är möjligt och vad vi själva kan uppnå genom personligt ansvar.

Kändisar som dricker olivolja varje dag – Vet de något som vi inte vet?

FDA rekommenderar att du äter 2 matskedar olivolja per dag. De flesta uppfyller detta krav genom att laga mat med olivolja eller genom att droppa den på sina rätter, men vissa väljer att konsumera allt på en gång – i ett svep.

Att dricka olivolja rakt av kan låta som en excentrisk hälsotrend, men sanningen är att många i Medelhavsländerna svär vid denna metod som ett elixir för hälsan. På senare tid verkar det dock ha blivit en trend i USA, där vissa kändisar svär att extra jungfruolja är nyckeln till deras hälsa. Goldie Hawn dricker två matskedar olivolja innan hon lägger sig och masserar sitt ansikte med den för att hålla sin hud ung och frisk. Kourtney Kardashian dricker en matsked olivolja varannan dag, enligt sin webbplats Poosh, där hon framhåller hälsofördelarna med extra jungfruolja. Dr Drew Ramsey, klinisk professor i psykiatri vid Columbia University, anser att det bästa sättet att njuta av hälsofördelarna med olivolja är att helt enkelt dricka ett shotglas. Han övertygade Carson Daly på Today Show att dricka en shot extra jungfruolivolja medan Savannah Guthrie och Hota Kotb tittade på.

Selena Gomez rapporterar att hon dricker ett litet glas olivolja innan hon går på scen – ett trick hon lärt sig av Kelly Clarkson. Skribenten och producenten Shonda Rhimes ger Beyoncé skulden för sin nya vana att dricka olivolja dagligen. Beyoncé gillar att dricka extra jungfruolivolja så mycket att hon till och med investerade i ett olivoljeföretag som säljer sin olja med ett litet shotglas så att du kan njuta av smaken.

Är det säkert att dricka olivolja?

Ja! Enligt Healthline dricker vissa Medelhavsbor ¼ kopp olivolja dagligen. Att dricka olivolja är en gammal vana i Medelhavsländerna där olivolja är ett baslivsmedel.

Vilka är fördelarna med att dricka olivolja??

Förutom de kända fördelarna för hjärtat kan olivolja ge följande hälsofördelar:

  • Dricka olivolja kan lindra förstoppning. Flera studier har visat att olivolja fungerar som en avföringsmjukare.
  • Olivolja kan lindra magbesvär, minska flatulens och halsbränna.
  • Att dricka olivolja kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Även om olivolja innehåller många kalorier har det visat sig att den dämpar aptiten och reglerar blodsockret.
  • En shot olivolja kan bidra till att förhindra att du drabbas av en sockerkollaps som gör att du sträcker dig efter ohälsosamma mellanmål.
  • Olivolja har visat sig minska inflammation och lindra smärta.
  • Vissa föreningar i olivolja har antiinflammatoriska effekter, bland annat ocanthal.

Denna förening kan ge liknande smärtlindrande effekter som receptfria läkemedel.

 

Hur man börjar dricka olivolja?

Börja i liten skala. Börja med en tesked eller matsked och arbeta dig upp till en mängd som är bra för dig..

Välj en olivolja av hög kvalitet. Smaken räknas! När det gäller olivolja gäller att ju mer smak, desto fler potentiella hälsofördelar. Men återigen kan det vara bäst att börja långsamt med en extra jungfruolja av god kvalitet med mild smak tills du vänjer dig vid starkare smaker. Olivolja smakar bäst när den är färsk, så köp en flaska som du kan använda inom en månad.

Välj ditt kärl. Du kan njuta ännu mer av upplevelsen om du gör det mer till en ritual … lägg oljan i ett litet specialglas och se till att njuta av doften innan du dricker den. Ta en sniff! Vårt luktsinne är ansvarigt för ungefär 80 % av det vi smakar.

Känn kryddigheten. Högkvalitativ, färsk extra jungfruolja är full av polyfenoler. Dessa hälsosamma föreningar orsakar en stickande känsla i halsen och kan bränna lite. Detta är en bra sak! Det är normalt att hosta, och faktum är att premiumolivoljor ofta kallas för en-, två- eller trehosta.

Om du bara inte kan följa den här trenden behöver du inte oroa dig. I sanning kan du njuta av hälsofördelarna lika mycket genom att använda olivolja i din matlagning och som krydda för att avrunda dina rätter. Poängen är att få i sig två matskedar om dagen. Några rekommendationer för personer som inte vill dricka olivolja:

  • Tillsätt en matsked olivolja i din morgonsmoothie.
  • Ringla olivolja över rostade grönsaker, soppor och pasta.
  • Tillsätt en matsked i yoghurt eller havregrynsgröt.
  • Använd olivolja i stället för smör vid bakning.

Oavsett om du vill följa den senaste kändistrenden eller inte råder det ingen tvekan om att extra jungfruolivolja har otroliga hälsofördelar. Så om du letar efter ett sätt att införliva mer olivolja i din kost kan det vara ett bra sätt att dricka ett shotglas.

Polyfenoler från ungdomens källa

Polyfenoler i olivolja: Mot cellskador och hudens åldrande

Oxidativ stress och hudens åldrandeprocesser

Har du någonsin undrat varför italienska kvinnor ser minst 5 år yngre ut än sina nordeuropeiska motsvarigheter, trots att de utsätts för mer solljus? Nya studier om oxidativ stress i huden visar att det finns en koppling mellan kostvanor och åldrandeprocesser, och man har upptäckt en kraftfull hjälpare: olivolja!

Olivolja och olivträdens blad innehåller ett naturligt ämne som kallas oleuropein. Oleuropein tillhör gruppen polyfenoler och finns i frukten, roten och framför allt i olivbladet. Detta ämne används i kosmetiska produkter eftersom det hjälper till att neutralisera cellskador och förebygger hudens åldrande orsakat av ljus. Det anses vara ett bittert ämne och fungerar främst som en antioxidant i kosmetiska produkter. En antioxidant är en lågmolekylär grupp eller ett enzym som ska skydda organismen mot reaktiva syrearter och därmed mot oxidativ stress. Oxidativ stress anses vara delvis ansvarig för åldrandeprocessen och är förknippad med utvecklingen av ett antal sjukdomar. När det gäller näringsämnen har polyfenoler länge väckt vetenskapens intresse. De sägs ha antioxidativa och antivirala effekter, oskadliggöra fria radikaler, reglera blodtrycket, hämma inflammatoriska processer och bidra till att motverka många civilisationssjukdomar. De anses till och med ha en cancerförebyggande effekt.

BYE BYE slät HUD?

Senast i mitten av tjugoårsåldern, ibland ännu tidigare, blir hudens åldrande märkbart i form av fina linjer eller ojämnheter. Även uttryckslinjerna blir djupare – men de gör också ansiktet mer uttrycksfullt. Orsaken till de synliga tecknen på åldrande hud är helt enkelt att döda celler inte längre ersätts av nya lika snabbt som hos barn och ungdomar. Solen (UV-strålning) sätter också sina spår, liksom snabbmat och alkohol. För att främja hudens förnyelse och skydda den mot negativ påverkan är det lämpligt att tidigt börja med rätt vård och att motverka detta med kosten. Här är en polyfenolrik olivolja till stor hjälp. Tyvärr är dessa inte lätta att hitta, eftersom endast lågkvalitativa varor erbjuds i stormarknader. En sådan olivolja fungerar bäst när den tillsätts rå, dvs. ouppvärmd, till maten. Du ska inte oroa dig för att gå upp i vikt med olivolja, detta är helt ogrundat. 

Läs också: fett genom fett

 

vogelmassaker bei olivenernte, massenhafter vogelmord bei ernte, stimmt das

Fågelmassaker i olivlunden

… och är olivolja överhuvudtaget vegansk?
Uppkomsten av en myt i media.

Den 01.06.2019 skrev den tyska tidningen ”Stern Online” en storartad rubrik: ”Miljoner mördade fåglar – olivoljans mörka hemlighet” och där var det, en myt var född! För att lägga till den nödvändiga kryddan lade tidningen till ytterligare ett påstående: ”Massakern kunde lätt förhindras, men bönderna tjänar för mycket på fågelmorden” och de skyldiga avslöjades och stigmatiserades! Nu hade varje vegan ett nytt NoGo (olivolja) och en ny fiendebild: den giriga och samvetslösa olivodlaren.

Men fakta var lika tunna som isen under en sen frost i maj. Allt började 2017 med ett larm från den spanska ekologiska rörelsen ”Ecologistas en Acción” för att uppmärksamma myndigheterna på ett nytt fenomen: För att utsätta de övermogna oliverna för mindre risker och för att kunna skörda större arealer på kortare tid började producenterna skörda på natten – med enorma maskiner. Precis som rengöringsborstarna i en biltvätt tar skördemaskinerna tag i rad efter rad av olivträd i dessa odlingar från två sidor, skakar dem och suger frukten från grenarna. Sångfåglarna, som övervintrar i Spanien i stort antal under skördetiden från november till mars och som sover i träden, hade små chanser att överleva under denna process. De starka strålkastarljusen under nattskörden förblindar också fåglarna, så att de oftast inte ens försöker flyga för att undkomma det annalkande infernot.

Så mycket för vad djurrättsaktivisterna misstänkte. Till följd av detta utarbetades ett expertutlåtande, som dock inte offentliggjordes som ett officiellt dokument från regionregeringen, vilket myndigheten betonar. Det inofficiella resultatet är dock tydligt. I rapporten, som publicerades på nätet av Ecologistas en Acción, konstateras att nattlig skörd av oliver i superintensiva odlingar är ett problem med långtgående konsekvenser: ”Effekterna på miljön sträcker sig utanför Andalusiens och Spaniens geografiska gränser och påverkar även miljövärdena i flera andra länder i Europeiska unionen. I rapporten påpekas till exempel att det är troligen olagligt att skörda på natten med stora maskiner och strålkastare eftersom det är ett brott mot EU:s fågeldirektiv, som alla medlemsstater är bundna av.

Brev till redaktören förvandlades till en ”studie”

Miljöexperterna räknade upp till 100 döda fåglar per hektar i vissa planteringar och extrapolerade att i hela Andalusien ”påverkas 2,6 miljoner fåglar varje år, även om man gör en försiktig uppskattning”.

Analysen fick till en början endast lokal uppmärksamhet, men detta ändrades genom ett brev som den portugisiska biologen Vanessa Mata och hennes kollega Luis P. da Silva skickade till den kända tidskriften Nature och som tidningen publicerade. I brevet hänvisar forskarna till den spanska analysen och till en liknande studie i Portugal, som visade på en siffra på cirka 100 000 dödade fåglar.

Även om de två berörda forskarna endast citerade de spanska resultaten och inte presenterade sina egna resultat, innebar det korta brevet ett genombrott i allmänhetens uppmärksamhet på problemet. I Europa publicerades en rad artiklar som hänvisade till brevet till redaktören i Nature, även om det ofta felaktigt betecknades som en studie.

”Miljontals fåglar dödade – olivoljans mörka hemlighet” var rubriken för Stern, ”Miljontals fåglar sögs ihjäl” i brittiska Independent.

Exempel på en intensiv plantage som drivs av stora företag.

Italien och Frankrike verkar knappast påverkas.

Mer exakt information om den faktiska omfattningen av hotet mot flyttfåglarna skulle kunna finnas tillgänglig redan före nästa olivperiod. Samtidigt med det provisoriska förbudet mot nattlig skörd beställde nämligen den andalusiska regionregeringen under hösten en officiell vetenskaplig undersökning där den spanska fågelskyddsorganisationen SEO/Birdlife deltar. Fältarbetet har just avslutats. En utvärdering bör finnas tillgänglig inom en snar framtid.

I Italien, världens näst största olivoljeproducent efter Spanien, spelar nattskörd med sugmaskiner tydligen ännu ingen roll. Inte heller i Frankrike har man hittills haft några problem med den nya metoden, enligt fågelskyddsorganisationen LPO. Olivskörden sker fortfarande till stor del på ett mer traditionellt sätt. Det franska jordbruket är dock också utsatt för ett stort tryck på intensifiering, så det är bara tillfälligt att ge klartecken.

Olivolja är än så länge vegansk…

I slutändan är detta problem lätt att förklara och tillskriva. Först och främst varför: Stora företag inom olivoljebranschen prioriterar att producera så mycket olivolja som möjligt och till det billigaste priset! Kvaliteten på olivoljan är absolut inte den första prioriteringen, utan endast avkastningen. Nu till hur: oliverna måste skördas så mogna som möjligt (december) så att de ger högsta möjliga oljeutbyte, oljan är då sämre men ”mild”, precis som den tyska kunden vill ha den. För att hålla oxidationsskadorna inom ramarna måste skörden ske snabbt, därav de enorma maskinerna som ingen normal jordbrukare har råd med, och helst vid svala temperaturer så att olivoljans syravärde inte överskrider de tillåtna värdena för extra jungfruolja. Då betraktas även denna sämre olja fortfarande som extra jungfruolja och kan säljas för 4 euro per flaska över disk i snabbköpet.

Oljan förfalskas i de stora spanska fabrikerna (där det är tillåtet) och transporteras sedan med fartyg till buteljeringsföretag i hela EU. Naturligtvis finns det tillräckligt många jordbrukare i Spanien som producerar utmärkt olivolja, vilket bevisas av de många årliga utmärkelserna. Så huvudproblemet är identifierat, det är inte de giriga jordbrukarna, utan ett system som fungerar prisstyrt, eftersom den normala jordbrukaren, som bär in sin skörd i mödosamt manuellt arbete, aldrig skulle kunna producera till sådana priser. I slutändan är det upp till kunden, inklusive veganerna. Det handlar inte om att demonisera en produkt i sin helhet, utan om att göra rätt val och hålla sig borta från de massproducerade varorna i stormarknaderna.

 

Läs också: Syra i olivolja

Olivolja för muskeluppbyggnad med hög polyfenolhalt från Italien

OLIVOLJA OCH FITNESS

Hur en bra olivolja fungerar för sport och muskelbyggande

Professionella idrottare har i flera år vetat att extra jungfruolivolja av hög kvalitet gynnar deras prestationer. Till en början användes den bara för att få in hälsosamma, lättsmälta kalorier. Extra jungfruolja blir därför alltmer populär i träningsklubbar, inte minst på grund av att den är lättsmält. På senare tid har det blivit allmänt känt att extra jungfruolja är full av antioxidanter som oleacein och antiinflammatoriska ämnen som oleocanthal, som hjälper oss att bygga upp muskler, läka eller förebygga skador och regenerera muskler. Endast extra jungfruolivolja med ett högt innehåll av polyfenoler fungerar optimalt. Det finns andra fördelar med polyfenoler som finns i extra jungfruolja av hög kvalitet, som innehåller antiinflammatoriska föreningar som oleocanthal, ett tyrosolderivat.

Olivolja från Coratina-oliver har det högsta innehållet av dessa antiinflammatoriska fenolkomponenter och innehåller oleacein, ett hydroxytyrosolderivat med starka avgiftande effekter. E-vitamin är en annan viktig ingrediens som finns i riklig mängd i extra jungfruolja och dess hälsofördelar har länge varit kända. Enkelomättade fettsyror, oleocanthal, oleacein, E-vitamin och många andra komponenter i olivolja utgör grunden för superfoodprodukten extra jungfruolja. Många idrottswebbplatser hänvisar till den information som citerar näringsforskaren Douglas Kalman från Florida International University:

Det enkelomättade fettet i olivolja verkar fungera som ett antikataboliskt näringsämne.

Med andra ord förhindrar det muskelnedbrytning eftersom det minskar nivåerna av ett skadligt cellprotein TNF (tumörnektrosfaktor-a), som har kopplats till muskelnedbrytning och svaghet.” TNF är faktiskt förknippat med inflammation. Det visar sig att olivolja inte ökar den som andra lipider, utan är faktiskt inblandad i att minska TNF. På grund av dess antiinflammatoriska effekter hjälper extra jungfruolivolja till att bygga upp muskler. Detta är den avgörande faktorn för att bygga upp muskelmassa. Det är inte riktigt förvånande att kroppsbyggare förklarar extra jungfruolja som en oumbärlig del av sin kost.  

Läs också: fett genom fett

Olivoljetest - Stiftung Warentest testar 28 olivoljor och finner inga polyfenoler, vår analys

Och det finns Sverige. Bluff med mild olivolja

Källa:  stern(Tyska tidningen)
© Gruner + Jahr AG & Co. KG

”Allt är en fråga om pris”.

Produktionen är särskilt inriktad på lågprismarknaden. Det som hamnar på massmarknaden är därför ofta industriella, trötta oljor – med mycket kalorier, låg halt av fenoler och svag smak. Här plockas oliverna inte utan skärs av från trädet – om inte jordbrukaren föredrar att vänta tills de övermogna frukterna har fallit lerigt ner på marken, där han kan sopa upp dem med hjälp av en maskin. De frukter som skördas på detta sätt kan ofta ses stå i säckar vid vägkanten, svettande, ruttnande och ruttnande i solen.
Och oljan som görs av den? Den stinker, och dess innehåll av fri oljesyra, som är ett tecken på ruttna frukter, överskrider snabbt den tillåtna gränsen på 0,8 procent per liter.

Kommer den att hällas ut, användas i oljelampor eller i lack? Inte alls. Det finns oljeraffinaderiet. Och det finns Sweden. Många konsumenter där känner inte till olivoljans typiska fräscha smak, den ibland gräsiga, blommiga aromen som luktar kronärtskocka eller färskt hö, den svaga bitterheten och skärpan i gommen.

“Och det finns Sverige.
Många konsumenter där känner inte till olivoljans typiska fräscha smak.”

Det är också möjligt att sälja olja till Sverige som en kemist i ett livsmedelslaboratorium först har tagit bort stanken från och sedan fräschat upp genom att skära upp den. Smaken har anpassat sig till den dåliga kvaliteten. För den tyska marknaden framställs särskilt milda oljor som säljs som högkvalitativa.Det är som om någon i Papua Nya Guinea presenterades som ”Germany’s next top model”.

År 2013 importerade Tyskland 57 miljoner liter olivolja, varav nästan tre fjärdedelar från Italien. Många tänker på de vackra olivlundarna i det vackra Toscana. Men oljan som svenska kunder köper kommer inte alltid därifrån. Det italienska ursprunget tjänar också marknadsföringssyften. Ett italienskt namn på flaskan lönar sig alltid i detaljhandeln. En titt på hyllorna hos Rewe visar det. Där finns Carapelli-Firenze, Sasso, Bertolli, Pietro Coricelli. Det låter bra. Men det smakar sällan så. Hur skulle det kunna vara annorlunda, produktionen av olivolja i hela Italien täcker inte ens sitt eget behov. Om någon italiensk olivolja överhuvudtaget lämnar landet hamnar den nästan aldrig i stormarknaderna, utan i specialbutiker och inte till billiga priser, eftersom det i Toscana – där skörden nästan uteslutande kan ske för hand – knappast går att producera olivolja till ett självkostnadspris under tolv euro per liter.”

”I Spanien finns – på grund av EU:s subventionspolitik – de största problemområdena för olivodling. Särskilt i Andalusien driver markägarna idag enorma olivmonokulturer. AOV:s leverantörer kommer också härifrån, bland annat företag som subventioneras med offentliga medel. Naturligtvis finns det också högklassig olja i Spanien. Men den är lika dyr som någon annanstans och når i bästa fall den specialiserade handeln. Naturligtvis skulle den spanska oljan teoretiskt sett kunna marknadsföras som sådan – men den har inget rykte. Italiensk olja har det.

Spansk olja i bulk, liksom olja från andra länder, transporteras med fartyg över Medelhavet till hamnen i Livorno. Den fortsätter sedan sin resa med tankbilar genom Toscana tills lastbilarna dumpar sin last i en av tankarna på gårdarna hos företag som AOV i Monteriggioni.”

 
Olivolja i laboratorietest hos Chemiservice specialisten för olivolja

Vårt immunförsvar och olivolja

Mellan coronavirus och ”infodemi” (informationsepidemin, överflödig och ofta motsägelsefull) är det lämpligt att göra en inventering. Professor Luc Montagnier, Mellan coronavirus och ”infodemi” (informationsepidemin, överflödig och ofta motsägelsefull) verkar det lämpligt att göra en inventering. Professor Luc Montagnier, nobelpristagare i medicin, insisterar på behovet av att stärka immunförsvaret. Och vetenskapliga bevis visar oss hur vi kan göra det, särskilt med hjälp av näring.

 

Ordet till prof. Luc Montagnier – läkare, biolog och virolog som fick Nobelpriset i medicin 2008 för upptäckten av hiv-viruset – gav en omfattande intervju den 25.2.20 om coronaviruset. Här är några korta utdrag, som börjar med en uppmaning att inte få panik. Vi står inför ett ”mycket smittsamt virus” som sprids i många länder och som inte är så farligt i sig, om man bortser från eventuella lungkomplikationer. ”Därför bör vi vidta några extra försiktighetsåtgärder”: – Tillämpa viktiga hygienrutiner. ”Det är nödvändigt att tvätta mycket ofta som händer, att inte andas genom munnen utan endast genom näsan.

Vår starkaste allierade: Vårt immunförsvar

Det är nödvändigt att stärka immunförsvaret för att förhindra att ett virus som inte är särskilt farligt i sig självt orsakar ytterligare komplikationer (lungsjukdom) när det infekteras. ”Vi har inga specifika virushämmare, men vi har alla ett bra immunförsvar.” (…) Vårt viktigaste försvar nu är immunförsvaret. ” Vi måste därför stärka vårt immunförsvar eller åtminstone hålla det i god form. För detta ändamål måste vi ta alla typer av antioxidanter som finns. Faktum är att en del av den sjukdom som orsakas av viruset beror på oxidativ stress. Och oxidativ stress beror på fria radikaler (ROS), molekyler som oxiderar andra. Så vi bör kontrollera oxidativ stress genom att ta antioxidanter.

”Antioxidanter som olivoljepolyfenoler stärker immunförsvaret.”

Goda antioxidanter är fermenterade papayaextrakt som innehåller många antioxidativa enzymer. Att ta polyfenolrik olivolja är ett av de mest effektiva sätten att fylla på med antioxidanter. Glutation är en annan mindre känd men mycket aktiv produkt. Den kan tas oralt i form av piller och detta fungerar mycket bra. Men C-vitamin och D-vitamin är också mycket användbara. Och för framtiden arbetar vi med några kinesiska vänner som har identifierat några ännu effektivare antioxidativa enzymer, som jag hoppas kommer att finnas tillgängliga snart.

Olive oil test also for the Smeraldo olive oil, the polyphenol-rich olive oil in our production

 

”Stärk immunförsvaret med en effektiv kost.“

En realistisk strategi för att hantera situationen är att förse våra kroppar med alla de molekyler som vetenskapen har visat kan stärka immunförsvaret. Det är faktiskt välkänt att optimal immunförsvarskompetens beror på näringsstatus och brist på mikronäringsämnen – precis som en obalanserad kost kan minska motståndskraften mot infektioner. Det finns ett dubbelriktat samspel mellan näring, infektion och immunitet: – Immunförsvaret äventyras när näringen är otillräcklig, vilket gör att människor är predisponerade för infektioner och samtidigt – Dålig näringsstatus kan förvärras av själva immunförsvaret mot infektioner.

Infektionsmotståndet kan därför förbättras genom att man uppmärksammar vissa mikronäringsämnen – i jämförelse kan det förekomma brister särskilt i vissa skeden av livet (äldre och barn) – och genom att man ser till att kosten är optimal, dvs. varierad och balanserad.

Olivolja i laboratorietest hos Chemiservice specialisten för olivolja

Stärk immunförsvaret! Svaret på alla virus.

Under den kalla årstiden har inflammationer det lättare igen. Detta beror på att de orsakande ämnena, bakterier och virus, har lättare att ta sig in i våra kroppar. Men olivolja hjälper till. Genom vissa ämnen, polyfenoler, bland annat oleocanthal, lugnar den inflammationer, stärker immunförsvaret och förebygger förkylningar. Ungefär tre matskedar om dagen – till exempel i en sallad – räcker.

Du bör se till att det inte är en supermarket- eller discountolivolja, utan en högkvalitativ olivolja med bevisade polyfenolvärden, eftersom dessa är praktiskt taget obefintliga i de kommersiella märkena.

Du bör också alltid använda olivolja vid matlagning. Å ena sidan är den verkligen lämplig för matlagning och å andra sidan har den en positiv effekt på ditt försvar: Den innehåller oleocanthal. Denna ingrediens har först nyligen upptäckts av forskare. Den har förmågan att stoppa inflammatoriska processer och sägs till och med förebygga cancer. Dessutom ökar de polyfenoler som den innehåller blodets vätskebalans och har en antioxidantverkan. De skyddar därför dina celler från skador.

Infektionskällan ligger i norra Italien, ovanför Appeninerna, där kosten liknar den i Tyskland, med nästan ingen färsk mat och 80 procent av olivoljan kommer från stormarknader. I de sydligare regionerna förekommer smittorna praktiskt taget bara i stadsområden.

Stärka immunförsvaret – Hälsosam livsstil

En ogynnsam livsstil med mycket bearbetad mat, ett äpple per år för vitaminförsörjning, korta nätter och helst en rullstol under rumpan för att undvika all rörelse, leder till så mycket avfallsprodukter, syror och gifter i din organism att den bokstavligen längtar efter varje förkylning. I det här fallet utnyttjas alltså en förkylning av kroppen för att avgifta.

Under en förkylning är man som bekant trött, har liten aptit och äter därför inte mycket. I stället får organismen vila, lätt mat och te.

Automatiskt ger vi kroppen exakt vad den behöver i denna situation: Vila och avslappning för att koncentrera sig på avgiftning och vätska för att lösa upp alla ackumulerade avfallsprodukter och sedan inleda regenerationsfasen.

Allt slem som rinner ut ur näsan eller hostas upp vid förkylning innehåller naturligtvis också bakterier eller eliminerade virus. Men tillsammans med detta slem kan de vardagliga gifter och metaboliska rester som har ackumulerats under de senaste veckorna och månaderna äntligen elimineras.

En förkylning kan därför också ses positivt, nämligen som en välkommen avgiftningsboost. Men om du i framtiden skulle kunna klara dig utan förkylningar och inte heller vill delta i varje influensaepidemi, se då till med en hälsosam kost och livsstil att färre avfallsprodukter kommer in i din kropp i framtiden.

Stärk samtidigt ditt immunförsvar så att du är immun mot förkylningar och influensa i framtiden.

Livsmedel som stärker immunförsvaret

I kritiska tider – när förkylningar är vanligt förekommande – bör du fokusera på mycket specifika livsmedel och kryddor som kan stärka immunförsvaret:
Grönsaker som stärker immunförsvaret

Av alla grönsaker väljer du helst broccoli, grönkål, morötter, tomater, cikoria, kål, vitlök, svamp och spenat.

Särskilt röda, gula, orange och djupt gröna grönsaker, som förutom många andra vitala ämnen innehåller rikligt med betakaroten (föregångare till vitamin A), stärker immunförsvaret. De stimulerar produktionen av vår kroppspolis – de vita blodkropparna – och hjälper därmed kroppen att försvara sig mot infektioner.

Bland alla kålar är grönkålen den mest näringsrika och samtidigt den mest kraftfulla i kampen mot patogener och till och med cancerceller. Den ger inte bara enorma mängder betakaroten, utan också en särskilt stor mängd C-vitamin, kalcium och sekundära växtämnen.
Dessutom är kålgrönsaker rika på sekundära växtämnen från gruppen isotiocyanater. Till dessa hör sulforafan, som anses vara en artrit- och cancerdödande faktor och som finns särskilt i broccoli och broccolispireor.

Stärk immunförsvaret med broccoli

Sulforafan och dess effekter på immunsystemet undersöktes i en indisk studie av Amala Cancer Research Center i Kerala. Den visade att sulforafan signifikant ökade aktiviteten hos naturliga mördarceller (en typ av försvarsceller). Det specifika immunsystemet stärktes också i bildandet av antikroppar av sulforafan. Sulforafan ökade också signifikant produktionen av interleukin-2 och gammainterferon.

Interleukin-2 är ett budbärarämne vars närvaro främjar delning och förökning av försvarsceller. Gammainterferon å andra sidan aktiverar makrofager, dvs. immunförsvarets fångarceller. Sulforafan är därför ett perfekt ämne som kan stärka ditt immunförsvar.

Ät de nämnda grönsakerna – när det är möjligt – råa (bladgrönsakerna i form av en grön smoothie) eller endast mycket lätt ångade för att få ut det mesta av de vitala ämnena. Broccoligroddar finns även torkade och följaktligen med en särskilt hög sulforafankoncentration.
Frukter som stärker immunförsvaret

Bland alla frukter är följande särskilt lämpliga för att stärka immunförsvaret: Citroner, grapefrukt, guava, apelsiner, bananer och mörka frukter som körsbär, blåbär, björnbär, svarta vinbär och mörka vindruvor – helst alltid flera i kombination med varandra.
Mandlar stärker immunförsvaret

Den bästa av alla nötter och frön är den söta mandeln. Vetenskapliga studier har visat att mandel sänker kolesterolet och har en liknande läkande effekt på tarmarna som prebiotika.

Prebiotika är ämnen som säkerställer en hälsosam tarmmiljö genom att ge tillräckligt med mat åt de nyttiga tarmbakterierna. På så sätt främjar prebiotika och även mandlar immunförsvarets hälsa, eftersom det är känt att det till stor del är lokaliserat i tarmen. Det räcker med att konsumera en liten handfull mandlar dagligen för att njuta av deras positiva effekter.
Kryddor som stärker immunförsvaret

Om du regelbundet kryddar dina måltider med ingefära, kanel, spiskummin, oregano och cayennepeppar kan du göra din kropp så stark att den snart kommer att kunna bekämpa förkylningar med lätthet. Du kan också göra mycket effektiva teer av alla nämnda kryddor (med undantag för cayennepeppar).

Cayennepeppar (capsaicin) och kanel kan också tas som kapslar.

Om du redan är förkyld och först då läser dessa rader kommer de nämnda kryddorna att hjälpa dig att snabbare övervinna din förkylning. 

Livsmedel som försvagar immunförsvaret

Ofta hjälper det till att stärka immunförsvaret att bara undvika vissa livsmedel.

Socker, till exempel, försvagar immunförsvaret enormt. American Journal of Clinical Nutrition har nu också kommenterat detta. Enligt denna medicinska tidskrift för kostvetenskap kan socker försämra immunförsvaret så mycket att infektionssjukdomar har lätt att få det lätt.

Raffinerat socker ger isolerade kolhydrater, men i övrigt absolut inga näringsämnen eller livsnödvändiga ämnen. Socker får kroppen att producera en mängd skadliga metaboliter, irriterar många kroppsfunktioner och är följaktligen förknippat med en mängd sjukdomar och besvär.

Socker har också en enorm beroendeframkallande potential. Detta märker du senast när du vill avstå från socker, godis och sötade livsmedel. De första dagarna är svåra, men sedan känner du dig friskare och klarare än någonsin. Behåll kontrollen över dig själv och dina matvanor. Övervinn ditt sockerberoende!

Undvik ohälsosamma fetter och oljor som margarin, raffinerade vegetabiliska oljor och ister.

Använd i stället vegetabiliska oljor av hög kvalitet från den ekologiska handeln, t.ex. linfröolja, hampaolja eller olivolja. Kokosolja är utmärkt för stekning.

Industriellt bearbetad och kemiskt behandlad ”skräpmat” gör naturligtvis inte nödvändigtvis ditt immunförsvar starkare, utan mycket svagare.

Livsmedel med låg halt av vitala ämnen som snabbmat, kex, chips, godis, kakor och alla livsmedel som kommer direkt från livsmedelsindustrins retort och som är gjorda av kraftigt behandlade ingredienser rekommenderas därför inte.

There is much more health in olive oil than previously thought.

Some new studies are now even raising hopes of treatment options for brain tumours, breast cancer and Alzheimer’s disease, for example.

Many of the health benefits of olive oil have been known for years – and more and more are being discovered as researchers look more closely at this centuries-old product from the Mediterranean region.

Based on these 6 diseases, you can see how much medicinal power is contained in high-quality olive oil.

I. Heart and circulation

Almost everyone is familiar with this first plus point: cardiovascular diseases in particular can be prevented or significantly improved by switching to a Mediterranean diet, which is heavily based on olive oil, as confirmed by a study conducted by the Medical Research Institute in Barcelona in February 2017.
Olive oil contains 73 per cent unsaturated fatty acids, but above all a large number of antioxidants, such as oleic acid, which lowers LDL cholesterol and thus prevents hardening of the arteries. In addition, there is oleuropein, which dilates the arteries. This even goes so far that vegetables fried in olive oil are healthier than cooked ones, as was found in a study at the University of Granada: Antioxidants are lost when cooking, but not when frying in olive oil.

Almost everyone is familiar with this first plus point: cardiovascular diseases in particular can be prevented or significantly improved by switching to a Mediterranean diet, which is heavily based on olive oil, as confirmed by a study conducted by the Medical Research Institute in Barcelona in February 2017.
A few years ago, an ibuprofen-like effect of the oleocanthal contained in olive oil was already noted. Not enough to relieve headaches straight away, but in concentrated quantities this phenylethanoid does have a highly interesting effect.
And the more research is done on olive oil, the more surprising the results. Oleocanthal also has an extremely toxic effect on cancer cells. It attacks the lysosomes inside the cancer cells, where they store waste. They are destroyed by the oleocanthal – and so the cancer cells die within about 30 minutes, as the scientists Paul Breslin, David Foster and Onica LeGendre found in their study.

”The more people opt for a Mediterranean diet, the higher the importance of oleocanthal as a key element in this dietary pattern.”

Paul Breslin,

Nutrition specialist at the State University of New Jersey

III. Tumour control

According to studies by the Wellcome Trust Centre for Cell Biology at the University of Edinburgh, the oleic acid already mentioned is able to stop a very specific protein that plays a decisive role in the formation of brain tumours.

To be more precise: the oleic acid prevents the protein from developing the so-called miR-7. This also prevents the formation of the tumours.

The researchers cannot say whether olive oil as a food already helps to prevent the formation of cancer in the brain. But:

”The results of the studies suggest that oleic acid supports the production of tumour-suppressing molecules in cell cultures in the laboratory.”

Dr. Gracjan Michlewski,

University Edinburgh

According to the results of his research so far, not only brain cells are positively influenced by oleic acid – an inhibition of breast cancer cells could also be proven.

#Was sind Polyphenole

IV. Alzheimer’s

A third case study in June 2017 brought another exciting insight into olive oil. This time, the scientists tested two groups of mice.

After nine and twelve months of life, respectively, the animals were tested for their memory and learning abilities. The olive oil-fed animals performed significantly better in all tests.

A third case study in June 2017 brought another exciting insight into olive oil. This time, the scientists tested two groups of mice. In later comparisons of the brains, the same result: the brain cells of the olive oil group were visibly healthier and they had less amyloid plaque, a consequence of toxic proteins that accumulate in the brain.

The researchers’ finding: Olive oil could trigger ”nerve cell autophagy”. This is a process in which cells break down and utilise their own components. A kind of purification process. In this way, memory and synaptic integrity could be preserved and the pathological effect reduced.

”This is a very important discovery, because we suspect that a reduction in autophagy signifies the onset of Alzheimer’s disease.”

Domenico Praticò,

Temple University

V. Blood sugar

Olive oil can also have a positive effect on diabetes: studies have shown that the use of olive oil in type 1 diabetes patients, for example, ensures that the rise in blood sugar after eating is lower. And doctors also recommend the Mediterranean diet for patients with type 2 diabetes – preferably exclusively with olive oil, as this ensures a permanent reduction in blood sugar..

VI. Osteoporosis

Olive oil can even have a positive influence on the formation of osteoporosis: In the Mediterranean countries, this disease of brittle bones, which affects many people in old age, is nowhere near as common. The phenols contained in olive oil protect the bone mass.

In all of this, however, it is extremely important to pay attention to the really good quality of the olive oil. Not every ”extra virgin” or ”extra virgin” is really what it should be: namely natural. Olive oils from supermarkets or discounters, even though they are labelled ”extra virgin” or ”extra virgin”, are not natural, but processed used oils, they contain neither much oleic acid nor polyphenols such as oleocanthal, but only many free oleic acids and therefore taste ”mild”. Olive oil that has not been refined, i.e. fresh and not heat-treated, is slightly bitter – for which the oleocanthal is responsible. An olive oil that is no longer bitter and pungent therefore has hardly any oleocanthal or oleuropein and is thus also free of health effects at the same time.

So don’t put taste before health. It is better to go for a really natural ”extra virgin” and none of the ”manipulated” variants. A few euros more for the original is always worth it.

Hemligheten bakom goda grillmarinader! De bästa tipsen för grill och grill.

Våren är äntligen här!
Vad kan vara bättre än att tillbringa en bekymmersfri helg i sällskap av vänner? Det är ännu trevligare när man kan njuta av välgrillat kött mellan en god droppe vin och det andra. Allt detta fungerar bara om du behärskar konsten att grilla till viss del.
och närmar dig saken med sakkunskap.

Innan vi börjar göra upp eld i vår grill eller rökare måste vi tänka på vad vi ska grilla, vilket kött vi vill grilla och hur vi kan marinera köttet inför grillningen. Oavsett om det är biffar av nötkött, revbensspjäll av fläsk, lammrack eller grillad kyckling är det starkt rekommenderat att förbereda dessa livsmedel med den lämpligaste marinaden av flera skäl. I princip består en grillmarinad av tre ingredienser: Olja, syra och kryddor som blandas ihop. Om du föredrar olja eller syra är en smaksak. Men när det gäller olja ska du inte snåla på fel sida, eftersom det är så aromatiska ämnen kommer in i köttet. Det bör vara en vegetabilisk olja av hög kvalitet, till exempel olivolja. För syra kan man använda vinäger, citronsaft, vin eller apelsinjuice, men med olivolja, som är känd för att innehålla oljesyra och polyfenoler, kan man slå två flugor i en smäll. Med kryddorna har du fria händer, precis som du vill. Därför har vi bestämt oss för att presentera vad vi anser vara de bästa oljorna för grillning av kött och fisk.

Innan vi börjar göra upp eld i vår grill eller rökare måste vi tänka på vad vi ska grilla, vilket kött vi vill grilla och hur vi kan marinera köttet inför grillningen. Oavsett om det är biffar av nötkött, revbensspjäll av fläsk, lammrack eller grillad kyckling är det starkt rekommenderat att förbereda dessa livsmedel med den lämpligaste marinaden av flera skäl. I princip består en grillmarinad av tre ingredienser: Olja, syra och kryddor som blandas ihop. Om du föredrar olja eller syra är en smaksak. Men när det gäller olja ska du inte snåla på fel sida, eftersom det är så aromatiska ämnen kommer in i köttet. Det bör vara en vegetabilisk olja av hög kvalitet, till exempel olivolja. För syra kan man använda vinäger, citronsaft, vin eller apelsinjuice, men med olivolja, som är känd för att innehålla oljesyra och polyfenolerTest av olivolja, kan man slå två flugor i en smäll. Med kryddorna har du fria händer, precis som du vill. Därför har vi bestämt oss för att presentera vad vi anser vara de bästa oljorna för grillning av kött och fisk.

Varför marinera med olivolja?

Vad de flesta inte vet: Italien är ett land med grillmästare. Varför har denna information inte nått Tyskland? Därför att de flesta turister i Italien inte ser någon restaurang som inte är märkt med ”Pizzeria”, och att alla restauranger med titeln ”Trattoria Specialitá alla Brace” inte är med.

I dessa grilltempel grillas det på stora grillar som matas med glöd från ek- eller bokeldar, och denna konst hyllas till perfektion här. Extra jungfruolivolja är ett viktigt inslag i denna disciplin. Dess användning ger en annan smak beroende på mängden som används och rätten. Detta beror på olivsorten, smaken, doften och intensiteten av deras fruktighet. Vad många dock inte vet är att marinader baserade på olivolja avsevärt minskar de föroreningar som frigörs när kött steks vid höga temperaturer. När fett rinner av glöden stiger ofta rök upp. Detta omvandlar ädla proteiner till cancerframkallande ämnen. För att fortsätta grilla utan risk är det lämpligt att använda extra jungfruolivolja, citron och olika kryddor som rosmarin. Rätt mängd av dessa ingredienser bildar en verklig skyddsbarriär mot de skadliga ämnen som frigörs under grillningen.

Den bästa extra jungfruolivoljan för marinering

Marinaden till det grillade köttet varierar sedan beroende på sort och styckning:

Grillad kyckling: Om det är fjäderfä ska köttet vila 2-4 timmar innan det grillas.
För marinaden väljer vi fruktoljor med medelintensiv fruktsmak. De är välbalanserade i smaken och skapar den rätta balansen. För detta har vi valt extra jungfruolja.
extra jungfruolja ”L’Eliodoro”. Den har en medelstark fruktighet och framställs av oliverna Coratina och Ogliarola. Den lätt bittra kryddigheten sticker ut från tuppens smak och ger balans.

Biff och revbensspjäll:
Rött kött och fläskkött kräver en vilotid på mellan 4 och 6 timmar.

För marinaden väljer vi medelstarka och intensivt fruktiga oljor. Olivoljor med starkare toner är idealiska för att balansera den generellt starkare smaken hos dessa styckningsdelar. För att marinera dessa styckningsdelar har vi valt ”Smeraldo”. En olja med en intensiv fruktighet, gjord på 100 % Coratina-oliver. Till fläskribborna har vi valt ”Classic”, en mogen olivolja gjord på Coratina- och Ogliarola-oliver.

Grillad lammrack:
Lamm- och fårkött har också en lång marineringsperiod på mellan 4 och 6 timmar. Med utgångspunkt i en redan smakrik bas väljer vi en intensiv fruktig olja som ”LoSmeraldo” för marinaden.

Hur du grillar och kryddar kött perfekt
Efter att ha marinerat köttet är det dags att grilla det. Återigen måste vi vara uppmärksamma på den sort vi har valt. Oavsett om det är en saftig köttbiff eller grillning av läckra revben gör rätt teknik och rätt extra jungfruolivolja hela skillnaden.



Grillad kyckling:
Det är en av dragplåstren på varje grillfest.

Grillning är dock en av de mest komplicerade och mycket ofta är köttet underkokt eller bränt. Hur fungerar det? Vi får inte utsätta det för direkt glöd, utan bör grilla det över en mild värme, helst indirekt i en rökare eller Weber-grill . Kycklingen kokar mycket långsamt, men för att påskynda förberedelserna kan vi skära den i flera bitar. Detta sätt att tillaga håller köttet mört och saftigt.

Grillad kyckling:
Det är en av dragplåstren på varje grillfest.

Biff: mästardisciplinen.
För att förbereda en biff på ett skickligt sätt måste glöden vara mycket stark.
Efter att ha marinerat den i rikligt med olivolja placerar du köttet i den direkta värmen från glöden. Låt det grilla i några minuter och lyft det lätt för att kontrollera att den krispiga skorpan har bildats. Observera att om köttet inte lyfter sig, låt det ligga kvar en liten stund, betyder det att det inte är färdigt ännu. Om skorpan har bildats på båda sidorna vet du att biffen har nått mediumrare, om du vill tillaga den längre, lägg den nu på en svalare del av grillen för att låta den långsamt åldras.
För kryddning, välj en extra jungfruolja med medelhög fruktsmak, till exempel ”L’Eliodoro” eller ”Classic”.

Fläskribbor:
De är en tidlös grillklassiker.
Tillagningen är enkel, men man måste vara försiktig med att använda indirekt grillning. Revbenen kokar långsamt, så temperaturen på glöden får inte vara för hög. Du måste vända dem tillräckligt ofta så att de tillagas jämnt.

Lammrack:
Det är en värdig avslutning på varje grillfest.
Lammköttet är magert skuret och du behöver en kraftig glöd för att grilla det. Tillagningsprocessen går snabbt och det krävs lite för att uppnå ett perfekt resultat. När den typiska skorpan har bildats lägger du bitarna på en svalare plats på grillen och låter dem vila i några minuter.

Lammköttet har en stark och bestämd smak, som kan balanseras av en lika stark
med en lika intensiv extra jungfruolja. För detta är ”Smeraldo” helt rätt.